Chile Relleno z wegańskim serem z ziemniaka

Chile Relleno (dosłownie oznacza faszerowaną chili) jest to danie kuchni meksykańskiej, konkretnie z Puebla. Składa się z podpieczonej, faszerowanej papryki poblano (o której pisałam już tutaj) - nadzienie jest zazwyczaj wegetariańskie - queso (ser) Chihuahua albo queso Oaxaca. Następnie papryczkę zanurza się w jajku i mące i smaży na rozgrzanym oleju.
Taką papryczkę podaje się z dodatkiem salsy.

W przepisie na salsę pojawia się również  suszone chile ancho, które zdecydowanie nadaje głęboki smak salsie.


























Składniki:

  • chile poblano/zwykła zielona papryka
  • olej
  • orzechy pekan
  • wykałaczki
ser z ziemniaka


  • duży ziemniak
  • średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
salsa roja


  • 1 średnie, suszone chile ancho (można kupić np. w kuchniach świata)
  • 4 duże pomidory
  • 1/4 cebuli białej 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pół szklanki wody
panierka


  • aquafaba (woda z ciecierzycy z puszki)
  • mąka pszenna 
  • sól
Przygotowanie:
  1. Przygotuj ser z ziemniaka: obierz i pokrój ziemniaka oraz marchewkę, ugotuj w wodzie do miękkości. Przełóż wszystko (bez wody) do naczynia blendera, dodaj czosnek, sól i płatki drożdżowe. Gsy ser ma już jednolitą konsystencję, przełóż go z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 2 min. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Papryki należy opalić na ogniu do momentu, aż ich skórka zbrązowieje. Jeżeli nie macie kuchenki gazowej, warto ją upiec w piekarniku lub uprażyć na żeliwnej patelni. Gdy skórka będzie prawie brązowa, przełóżcie ją do siatki i szczelnie ją zamknijcie. Para sprawi, że skórka łatwiej zejdzie z papryki.
  3. Paprykę opłucz pod zimną wodą i ściągnij większość skórki. Następnie przetnij ją wzdłuż (nie przecinaj ac do końca, tak aby został "kapelusz"). Na moim instagramie w zapisanych stories znajduje sie filmik jak to zrobic. 
  4. Delikatnie oczyszczamy papryki w środku z pestek i napełniamy wcześniej przygotowanym serem z ziemniaka. Papryki "zamykamy" wykałaczkami.
  5. W garnku z połową szklanki wody zagotowujemy pomidory, cebulę, czosnek oraz chile ancho. Gdy wszystko zmięknie, zblenduj salsę na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą.
  6. Ubij aquafabe, która zastąpi jajko w panierce. Papryki obtaczamy w ubitej aquafabie, a następnie w mące. 
  7. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu i usmaż papryki z obu stron.
  8. Gdy panierka zmieni kolor na złoto brązowy, przełóż je na talerz.
  9. Z boku wylej salsę, a z wierzchu posyp wszystko posiekanymi orzechami pekan.


Komentarze

Popularne posty