Chile Relleno z wegańskim serem z ziemniaka
Chile Relleno (dosłownie oznacza faszerowaną chili) jest to danie kuchni meksykańskiej, konkretnie z Puebla. Składa się z podpieczonej, faszerowanej papryki poblano (o której pisałam już tutaj) - nadzienie jest zazwyczaj wegetariańskie - queso (ser) Chihuahua albo queso Oaxaca. Następnie papryczkę zanurza się w jajku i mące i smaży na rozgrzanym oleju.
Taką papryczkę podaje się z dodatkiem salsy.
W przepisie na salsę pojawia się również suszone chile ancho, które zdecydowanie nadaje głęboki smak salsie.
Składniki:
Taką papryczkę podaje się z dodatkiem salsy.
W przepisie na salsę pojawia się również suszone chile ancho, które zdecydowanie nadaje głęboki smak salsie.
Składniki:
- chile poblano/zwykła zielona papryka
- olej
- orzechy pekan
- wykałaczki
ser z ziemniaka
- duży ziemniak
- średnia marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
salsa roja
- 1 średnie, suszone chile ancho (można kupić np. w kuchniach świata)
- 4 duże pomidory
- 1/4 cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pół szklanki wody
panierka
- aquafaba (woda z ciecierzycy z puszki)
- mąka pszenna
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj ser z ziemniaka: obierz i pokrój ziemniaka oraz marchewkę, ugotuj w wodzie do miękkości. Przełóż wszystko (bez wody) do naczynia blendera, dodaj czosnek, sól i płatki drożdżowe. Gsy ser ma już jednolitą konsystencję, przełóż go z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 2 min. Odstaw do ostygnięcia.
- Papryki należy opalić na ogniu do momentu, aż ich skórka zbrązowieje. Jeżeli nie macie kuchenki gazowej, warto ją upiec w piekarniku lub uprażyć na żeliwnej patelni. Gdy skórka będzie prawie brązowa, przełóżcie ją do siatki i szczelnie ją zamknijcie. Para sprawi, że skórka łatwiej zejdzie z papryki.
- Paprykę opłucz pod zimną wodą i ściągnij większość skórki. Następnie przetnij ją wzdłuż (nie przecinaj ac do końca, tak aby został "kapelusz"). Na moim instagramie w zapisanych stories znajduje sie filmik jak to zrobic.
- Delikatnie oczyszczamy papryki w środku z pestek i napełniamy wcześniej przygotowanym serem z ziemniaka. Papryki "zamykamy" wykałaczkami.
- W garnku z połową szklanki wody zagotowujemy pomidory, cebulę, czosnek oraz chile ancho. Gdy wszystko zmięknie, zblenduj salsę na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą.
- Ubij aquafabe, która zastąpi jajko w panierce. Papryki obtaczamy w ubitej aquafabie, a następnie w mące.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu i usmaż papryki z obu stron.
- Gdy panierka zmieni kolor na złoto brązowy, przełóż je na talerz.
- Z boku wylej salsę, a z wierzchu posyp wszystko posiekanymi orzechami pekan.
Komentarze
Prześlij komentarz