Korea艅ski makaron gochujang 馃嚢馃嚪
Ostatnio bardzo fascynuje mnie kuchnia korea艅ska, wi臋c stworzy艂am wariacj臋 na temat noodli z korea艅sk膮 past膮 gochujang, grzybkami enoki, tofu, kapust膮 oraz du偶膮 ilo艣ci膮 szczypiorku.
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 300g noodli
- 2 艂y偶ki pasty gochujang
- 2 艂y偶ki pasty paprykowej
- 3 艂y偶ki erytrolu (je艣li u偶ywacie cukru dodajcie go mniej, poniewa偶 erytrol jest mniej s艂odki)
- 2 p臋czki cebulki dymki
- 2 cebule cukrowe
- kostka tofu
- 1/2 du偶ej bia艂ej kapusty lub 1 ma艂a
- 200g grzybk贸w enoki
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wlej wod臋 do du偶ej, g艂臋bokiej patelni i poczekaj a偶 zacznie lekko si臋 gotowa膰
- Kapust臋 przekr贸j na p贸艂 i pokr贸j j膮 w poprzek, tofu pokr贸j na kszta艂t kwadrat贸w o grubo艣ci ok 3-4 cm, grzybki enoki poodzielaj lekko od siebie , a cebul臋 porzekr贸j na p贸艂, nast臋pnie ka偶d膮 po艂贸wk臋 przekr贸j na 4 cz臋艣ci.
- Do wody wrzu膰 pokrojon膮 kapust臋 i cebul臋 i gotuj na ma艂ym ogniu
- Przygotuj past臋 - po艂膮cz past臋 paprykow膮 z past膮 gochujang, dodaj cukier i dok艂adnie wymieszaj
- Past臋 dodaj do wody
- Po oko艂o 10 min dodaj noodle i gotuj oko艂o 15 minut
- Szczypior pokr贸j w du偶e, 4 cm kawa艂ki
- Pod koniec gotowania si臋 makaronu dorzu膰 kawa艂ki tofu (na oko艂o 4 min)
- Na sam koniec dodaj szczypior i grzybki enoki, wymieszaj i wy艂膮cz gaz pod patelni膮
- Najlepiej zjada膰 dodanie z kimchi
Komentarze
Prze艣lij komentarz