Sa艂atka z makaronem kukurydzianym 馃尳馃崊馃構



Sk艂ad:
  • Klika pomidor贸w suszonych (w oleju)
  • Gar艣膰 pomidor贸w koktajlowych
  • Dwie du偶e gar艣ci szpinaku (delikatnie posiekanego) 
  • 150g makaronu kukurydzianego
  • 3 艂y偶ki pokrojonych w plastry oliwek czarnych
  • 1 broku艂 
  • Gar艣膰 migda艂贸w 
  • 2 艂y偶ki posiekanych kapar贸w 
  • 4 艂y偶ki oleju z suszonych pomidor贸w
  • 1 艂y偶ka majonezu wega艅skiego (mo偶na pomin膮膰 i doda膰 3 艂y偶ki jogurtu)
  • 2 艂y偶ki jogurtu ro艣linnego
  • Jeden z膮bek czosnku
  • Opcjonalnie: 艣wie偶y rozmaryn
Przygotowanie:
  1. Zagotuj wod臋 na makaron i gotuj go w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem
  3. Przygotuj broku艂a: umyj, oddziel r贸偶yczki i u艂贸偶 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Skrop olejem z suszonych pomidor贸w, pos贸l i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj sos: zblenduj czosnek, majonez i jogurt ro艣linny (lub wymieszaj wszystko, a czosnek przeciwnik przez prask臋). Po 15 minutach posmaruj sosem broku艂y i posyp wszystko migda艂ami. Wstaw do piekarnika z funkcja grillowania (lub od g贸ry) na kolejne 10 minut
  5. W tym czasie pokroj wszystkie potrzebne warzywa (oliwki, kapary, szpinak, suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe) i wrzu膰 je razem do miski
  6. Dodaj przestudzony makaron i wszystko razem wymieszaj
  7. Gdy broku艂y b臋d膮 ju偶 zimne dodaj je do sa艂atki wraz ze 艣wie偶o zmielon膮 sol膮 himalajsk膮 i czerwonym pieprzem. Ponownie wszystko wymieszaj
  8. Gdyby sa艂atka wysz艂a za sucha dodaj jeszcze odrobine oleju z suszonych pomidor贸w
  9. Opcjonalnie: mo偶na doda膰 odrobine domowego, wega艅skiego parmezanu (1:1 migda艂y zmielone z p艂atkami drozdzowymi, ja dodaje jeszcze spora szczypt臋 soli)
 

 

Komentarze

Prze艣lij komentarz

Popularne posty