Sa艂atka z makaronem kukurydzianym 馃尳馃崊馃構
Sk艂ad:
- Klika pomidor贸w suszonych (w oleju)
- Gar艣膰 pomidor贸w koktajlowych
- Dwie du偶e gar艣ci szpinaku (delikatnie posiekanego)
- 150g makaronu kukurydzianego
- 3 艂y偶ki pokrojonych w plastry oliwek czarnych
- 1 broku艂
- Gar艣膰 migda艂贸w
- 2 艂y偶ki posiekanych kapar贸w
- 4 艂y偶ki oleju z suszonych pomidor贸w
- 1 艂y偶ka majonezu wega艅skiego (mo偶na pomin膮膰 i doda膰 3 艂y偶ki jogurtu)
- 2 艂y偶ki jogurtu ro艣linnego
- Jeden z膮bek czosnku
- Opcjonalnie: 艣wie偶y rozmaryn
Przygotowanie:
- Zagotuj wod臋 na makaron i gotuj go w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu
- Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem
- Przygotuj broku艂a: umyj, oddziel r贸偶yczki i u艂贸偶 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Skrop olejem z suszonych pomidor贸w, pos贸l i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sos: zblenduj czosnek, majonez i jogurt ro艣linny (lub wymieszaj wszystko, a czosnek przeciwnik przez prask臋). Po 15 minutach posmaruj sosem broku艂y i posyp wszystko migda艂ami. Wstaw do piekarnika z funkcja grillowania (lub od g贸ry) na kolejne 10 minut
- W tym czasie pokroj wszystkie potrzebne warzywa (oliwki, kapary, szpinak, suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe) i wrzu膰 je razem do miski
- Dodaj przestudzony makaron i wszystko razem wymieszaj
- Gdy broku艂y b臋d膮 ju偶 zimne dodaj je do sa艂atki wraz ze 艣wie偶o zmielon膮 sol膮 himalajsk膮 i czerwonym pieprzem. Ponownie wszystko wymieszaj
- Gdyby sa艂atka wysz艂a za sucha dodaj jeszcze odrobine oleju z suszonych pomidor贸w
- Opcjonalnie: mo偶na doda膰 odrobine domowego, wega艅skiego parmezanu (1:1 migda艂y zmielone z p艂atkami drozdzowymi, ja dodaje jeszcze spora szczypt臋 soli)
To przepis na ile porcji?
OdpowiedzUsu艅Jest to przepis na 3-4 porcje :)
Usu艅