Guacamole 馃

Guacamole - pewnie my艣licie sobie "Serio, Zuzia? Po co nam kolejny przepis na guacamole, ka偶dy wie jak je zrobi膰". Jednak kiedy pierwszy raz przyjecha艂am do Meksyku by艂am wielce zaskoczona, poniewa偶 okaza艂o si臋, 偶e tutaj nikt nie u偶ywa czerwonej cebuli do przygotowania guacamole. Ma艂o tego, czerwona cebula rzadko kiedy u偶ywana jest w tradycyjnej, meksyka艅skiej kuchni. 
Guacamole to bardzo prosta sprawa. Do jego przygotowania potrzebne Wam b臋d膮 tak naprawd臋 jedynie 3 sk艂adniki - awokado, limonka oraz s贸l. Pozosta艂e sk艂adniki tj. bia艂a cebula, pomidory, kolendra czy chile (najcz臋艣ciej serrano,  czyli chile verde). Meksykanie najcz臋艣ciej jedz膮 guacamole bardzo tradycyjnie i prosto - w wersji podstawowej z dodatkiem cebuli, ewentualnie pomidora lub kolendry. Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 drobno posiekane. 
Kiedy pytam ludzi o przepis na guacamole cz臋sto pojawia si臋 w nim r贸wnie偶 czosnek, jednak z tak膮 wersj膮 w Meksyku nigdy si臋 nie spotka艂am. 
Spr贸bujcie zrobi膰 takie proste guacamole (moje ulubione to wersja z sam膮 cebulk膮, bardzo drobno posiekan膮), dzi臋ki temu wci膮偶 wyra藕nie b臋dziecie czu膰 awokado oraz orze藕wiaj膮c膮 limonk臋. 
Klasycznym dodatkiem do guacamole jest totopos (znane w europie jako "nachos", kt贸re s膮 b艂臋dn膮 nazw膮). Tutaj s膮 to chipsy, kt贸re powstaj膮 z kilkudniowej tortilli (nie s膮 s艂one jak te, kt贸re s膮 do kupienia w Polsce. Jest to tylko dodatek, to guacamole ma by膰 s艂one).

























Sk艂adniki:
  • 2 dojrza艂e awokado (*o tym jak wybra膰 awokado przeczytacie na dole pod ostatnim zdj臋ciem)
  • 5 艂y偶ek soku z limonki
  • ma艂y kawa艂ek cebuli (ok. 1/4)
  • s贸l
  • opcjonalnie: pomidor/kolendra/chili
Przygotowanie:
  1. Awokado przekr贸j na p贸艂, wyci膮gnij pestki (nie wyrzucaj pestek, mog膮 si臋 przyda膰) i przy pomocy 艂y偶ki wyci膮gnij ca艂y owoc do miseczki lub mo藕dzierza. Je偶eli u偶ywasz miseczki, rozgnie膰 dok艂adnie awokado widelcem. 
  2. Awokado dopraw sokiem z limonki i spor膮 szczypt膮 soli
  3. Je偶eli chcesz doda膰 cebul臋, pokr贸j  j膮w bardzo, bardzo drobn膮 kosteczk臋 i dodaj do guacamole 
  4. Na ko艅cu dok艂adnie wymieszaj
  5. Je偶eli chcesz u偶y膰 pomidora, pami臋taj  o pozbyciu si臋 mi膮偶szu, w przeciwnym razie guacamole zrobi si臋 zbyt wodniste. 
  6. W przypadku u偶ywania chili - pozb膮d藕cie si臋 wszystkich pestek (nawet je艣li lubicie wyj膮tkowo ostre potrawy, poniewa偶 pestki b臋d膮 raczej psu艂y konsystencj臋 guacamole) 


* Kupuj膮c awokado musimy najpierw zdecydowa膰 w jakim czasie od zakupu planujemy je u偶y膰.

Zielone awokado s膮 niedojrza艂e i potrzebuj膮 ok. 4-5 dni, aby dojrze膰.
Te, na kt贸rych sk贸rze w niekt贸rych miejscach jeszcze wida膰 odcie艅 zielony, ale kolor sk贸ry jest ju偶 ciemnofioletowy potrzebuj膮 do pe艂nej dojrza艂o艣ci ok. 1-2 dni.
Te, kt贸rych sk贸rka jest ciemnofioletowa s膮 w pe艂ni dojrza艂e.
Ostatnia grupa to awokado o ciemnofioletowej sk贸rze, na kt贸rej znajdziemy bruzdy i wgniecenia – te s膮 ju偶 przejrza艂e.
Je艣li nadal masz problem z rozpoznaniem dojrza艂o艣ci awokado, 艂atwym i szybkim sposobem jest wyci膮gni臋cie szypu艂ki (ogonka). Je艣li jeste艣 w stanie bez najmniejszego oporu oderwa膰 j膮 od reszty owoca, awokado jest dojrza艂e i gotowe do spo偶ycia. Mo偶ecie dodatkowo spojrze膰 na kolor pod szypu艂k膮, powinien by膰 mocno zielony, je偶eli jest br膮zowy awokado w 艣rodku b臋dzie ju偶 zepsute.

Komentarze

  1. W Meksyku dost臋pna jest tylko odmiana Hass czy jest te偶 odmiana zielona awokado? Fajnie , 偶e zn贸w piszesz ... MC

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. S膮 obie odmiany awokado, a dodatkowo wyst臋puje te偶 du偶o wi臋ksze awokado - Yucatan! Pozdrawiam cieplutko

      Usu艅

Prze艣lij komentarz

Popularne posty