Tajskie boczniaki
Ostatnio na moim story na instagramie @herbivorousblog pojawiły się zdjęcia boczniaków, które zrobiłam i dużo osób napisało do mnie czy mogłabym wrzucić na nie przepis! Więc oto i on, zapraszam Was na mojego instagrama, na którym codziennie pojawiają się jedzeniowe inspiracje! :)
Składniki:
Składniki:
- 500g boczniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek wody
- garść tajskiej bazylii
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 cm kawałek imbiru
- papryczka chilli/pasta z papryczek chilli/sriracha
- cebula dymka
- 3-4 łyżki sezamu
- kolendra
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub w woku i wrzuć boczniaki oraz tajską bazylię
- W czasie smażenia boczniaków przygotuj sos: połącz ze sobą sos sojowy jasny i ciemny, wodę, syrop klonowy, pastę chilli lub świeżą, drobno posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z limonki. Wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj (tak, aby nie było grudek)
- Do smażących się boczniaków dodaj sezam i smaż tak długo aż wszystkie boczniaki będą złociste
- Dymkę pokrój na 3-4 cm "kawałki", a kolendrę lekko przesiekaj
- Kiedy boczniaki będą już złociste z każdej strony wlej przygotowany wcześniej sos i wymieszaj
- Kiedy boczniaki będą już "oblepione" sosem wyłącz kuchenkę i dodaj dymkę oraz kolendrę.
- Podawaj z ryżem, fasolką szparagową lub jedz solo!
Komentarze
Prześlij komentarz