Tajskie boczniaki

Ostatnio na moim story na instagramie @herbivorousblog  pojawiły się zdjęcia boczniaków, które zrobiłam i dużo osób napisało do mnie czy mogłabym wrzucić na nie przepis! Więc oto i on, zapraszam Was na mojego instagrama, na którym codziennie pojawiają się jedzeniowe inspiracje! :)




















Składniki:

  • 500g boczniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
  • garść tajskiej bazylii
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • papryczka chilli/pasta z papryczek chilli/sriracha
  • cebula dymka
  • 3-4 łyżki sezamu
  • kolendra



















Przygotowanie:
  1. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub w woku i wrzuć boczniaki oraz tajską bazylię
  2. W czasie smażenia boczniaków przygotuj sos: połącz ze sobą sos sojowy jasny i ciemny, wodę, syrop klonowy, pastę chilli lub świeżą, drobno posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z limonki. Wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj (tak, aby nie było grudek)
  3. Do smażących się boczniaków dodaj sezam i smaż tak długo aż wszystkie boczniaki będą złociste
  4. Dymkę pokrój na 3-4 cm "kawałki", a kolendrę lekko przesiekaj
  5. Kiedy boczniaki będą już złociste z każdej strony wlej przygotowany wcześniej sos i wymieszaj
  6. Kiedy boczniaki będą już "oblepione" sosem wyłącz kuchenkę i dodaj dymkę oraz kolendrę.
  7. Podawaj z ryżem, fasolką szparagową lub jedz solo!

Komentarze

Popularne posty