Wega艅skie tiramisu 馃嵃

Zrobi艂am ostatnio ankiet臋 na mojej grupie Herbivorous - wega艅skie porady/przepisy pytaj膮c si臋 Was co najch臋tniej by艣cie zobaczyli na moim blogu: pizz臋, wega艅sk膮 bez臋 czy w艂a艣nie tiramisu, kt贸re zdoby艂o zdecydowan膮 przewag臋 Waszych g艂os贸w.
Jeszcze tego samego dnia zabra艂am si臋 za biszkopt, 偶eby ju偶 dwa dni p贸藕niej zrobi膰 ca艂膮 reszt臋. Tak naprawd臋 je偶eli zrobicie biszkopt rano, to do wieczora powinni艣cie mie膰 ju偶 Wasze tiramisu w lod贸wkach. Najlepiej jednak, by i tam sp臋dzi艂y kilka godzin lub ca艂膮 noc.




















Sk艂adniki:

na biszkopt:

  • 225g m膮ki (najlepiej tortowej)
  • 170g cukru
  • 250 ml wody gazowanej
  • 50 ml oleju ro艣linnego (ja u偶y艂am rzepakowego)
  • 2 艂y偶ki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

na krem:
  • twarda cz臋艣膰 mleczka kokosowego (ok. 250g 艣mietany kokosowej z wierzchu; najlepiej w艂o偶y膰 mleczko na noc do lod贸wki albo do zamra偶alnika na ok. godzin臋)
  • 40-50g cukru pudru z erytrolu lub zwyk艂ego cukru pudru, jednak wtedy dodajcie po艂ow臋 mniej cukru i spr贸bujcie czy potrzeba da膰 wi臋cej
  • 2 艂y偶ki ekstraktu z wanilii (ja mam domowy ekstrakt, czyli moczone laski wanilii w w贸dce przez d艂ugi czas; je艣li natomiast macie bardzo intensywny ekstrakt waniliowy dodajcie go mniej, zawsze mo偶na doda膰 wi臋cej)
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny

dodatkowo: szklanka mocnej kawy, p贸艂 szklanki ciemnego rumu/likieru kawowego, kakao w proszku 

Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wszystkie suche sk艂adniki na biszkopt wymieszaj ze sob膮 w misce, nast臋pnie dodaj wod臋 gazowan膮 oraz olej. Dok艂adnie wymieszaj. Okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia wy艂贸偶 papierem i nasmaruj go olejem. Wylej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-40 min. 
  2. Gdy biszkopt b臋dzie wystudzony, pokr贸j go w mniejsze paski (tak aby powsta艂y mniejsze biszkopciki)
  3. Zaparz mocn膮 kaw臋 a nast臋pnie dodaj do niej alkohol (je艣li u偶ywasz). 
  4. Nast臋pnie przygotuj krem. Mo偶esz zrobi膰 go w robocie kuchennym, ja jednak u偶ywa艂am blendera r臋cznego z ko艅c贸wk膮 do ubijania piany. Do wysokiego naczynia (b膮d藕 misy robota kuchennego) dodaj 艣mietank臋 kokosow膮, nast臋pnie powoli dodawaj cukier puder (mo偶esz te偶 u偶y膰 syropu z agawy/klonowego), ekstrakt z wanilii oraz cytryn臋.
  5. Tak przygotowany krem wstaw do lod贸wki na oko艂o 20 minut
  6. Przygotuj prze藕roczyste szklanki. Na sam sp贸d wy艂贸偶 biszkopt, polej 2 艂y偶kami przygotowanej wcze艣niej kawy, nast臋pnie wy艂贸偶 2-3 艂y偶ki kremu, posyp kakao (u偶yj sitka). Powt贸rz drugi raz. Na wierzchu powinien znajdowa膰 si臋 krem posypany kakao. 
  7. Mi wysz艂y 3 wi臋ksze desery i po艂owa biszkoptu, wi臋c je偶eli chcecie zrobi膰 6 deser贸w mo偶ecie spokojnie podwoi膰 sk艂adniki na krem. 
  8. Tak przygotowane tiramisu wstawiamy do lod贸wki na klika godzin.

Komentarze

Popularne posty