Wegańska pizza z karmelizowaną cebulą 🍕
Tym razem wybraliście pizze, jednak stwierdziłam, że to zbyt ogólne. Na fp Herbivorous podsunęłam Wam kilka propozycji i tym razem na prowadzenie wysunęła się pizza z karmelizowaną cebulą.
Składniki (na 1 mniejszą pizzę):
ciasto:
Składniki (na 1 mniejszą pizzę):
ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 75g ciepłej wody
- 13g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
biały sos:
- 25g orzechów nerkowca
- 150 ml mleka sojowego
- 5g drożdży nieaktywnych
- malutki ząbek czosnku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
oliwa rozmarynowa:
- świeży rozmaryn
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
dodatki:
- Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Drożdże, cukier, odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki wymieszaj w małym naczyniu i odstaw na 15 minut aż zaczyn wyrośnie.
- Przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto ok 15 min i odstaw na godzinę do wyrośnięcia
- W tym czasie pokrój cebulę w piórka cebulę i smaż ją na małym ogniu na oleju z dodatkiem cukru
- Orzechy nerkowca wrzuć do garnka z odrobiną mleka sojowego i gotuj około 5 minut. Następnie przełóż wszystko do kielicha blendera, dodaj resztę mleka, sól, płatki drożdżowe i czosnek. Zblenduj na jedolitą masę i przełóż z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut, tak aby sos nabrał lepszej konsystencji
- Przygotuj oliwę z rozmarynem, którą będziemy smarować spód pizzy. Wymieszaj posiekany lekko rozmaryn z oliwą, dodaj sól oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki
- Gdy pizza będzie już wyrośnięta połóż ją na blat posypany mąką i uformuj ją przy pomocy dłoni
- Gotową pizzę posmaruj oliwą rozmarynową, dodaj biały sos oraz karmelizowaną cebulę
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez ok. 15 minut
- Na sam koniec (po upieczeniu) całość posyp świeżym oregano, bazylią oraz rukolą
Komentarze
Prześlij komentarz