Wegańska pizza z karmelizowaną cebulą 🍕

Tym razem wybraliście pizze, jednak stwierdziłam, że to zbyt ogólne. Na fp Herbivorous podsunęłam Wam kilka propozycji i tym razem na prowadzenie wysunęła się pizza z karmelizowaną cebulą.






















Składniki (na 1 mniejszą pizzę):

ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 75g ciepłej wody
  • 13g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
biały sos:
  • 25g orzechów nerkowca
  • 150 ml mleka sojowego
  • 5g drożdży nieaktywnych
  • malutki ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
oliwa rozmarynowa: 
  • świeży rozmaryn
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól

dodatki: 
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • świeże oregano, bazylia i rukola




















Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Drożdże, cukier, odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki wymieszaj w małym naczyniu i odstaw na 15 minut aż zaczyn wyrośnie.
  2. Przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiaj ciasto ok 15 min i odstaw na godzinę do wyrośnięcia
  4. W tym czasie pokrój cebulę w piórka cebulę i smaż ją na małym ogniu na oleju z dodatkiem cukru
  5. Orzechy nerkowca wrzuć do garnka z odrobiną mleka sojowego i gotuj około 5 minut. Następnie przełóż wszystko do kielicha blendera, dodaj resztę mleka, sól, płatki drożdżowe i czosnek. Zblenduj na jedolitą masę i przełóż z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut, tak aby sos nabrał lepszej konsystencji
  6. Przygotuj oliwę z rozmarynem, którą będziemy smarować spód pizzy. Wymieszaj posiekany lekko rozmaryn z oliwą, dodaj sól oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki
  7. Gdy pizza będzie już wyrośnięta połóż ją na blat posypany mąką i uformuj ją przy pomocy dłoni
  8. Gotową pizzę posmaruj oliwą rozmarynową, dodaj biały sos oraz karmelizowaną cebulę
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez ok. 15 minut
  10. Na sam koniec (po upieczeniu) całość posyp świeżym oregano, bazylią oraz rukolą

Komentarze

Popularne posty