Wega艅ska pizza z bia艂ym sosem, szparagami i pieczarkami 馃崟
Ostatnio wybrali艣cie pizze z karmelizowan膮 cebul膮. Na drugim miejscu (bardzo blisko) znalaz艂a si臋 pizza z bia艂ym sosem i szparagami i nie mia艂am sumienia 偶eby tak du偶ej liczbie ludzi, kt贸rzy na ni膮 zag艂osowali odm贸wi膰 tego przepisu :)
Sk艂adniki (na 1 mniejsz膮 pizz臋):
ciasto:
- 125g m膮ki pszennej
- 75g ciep艂ej wody
- 13g dro偶d偶y 艣wie偶ych
- 1 艂y偶eczka soli
- 1 艂y偶eczka oliwy z oliwek
- p贸艂 艂y偶eczki cukru
bia艂y sos:
- 25g orzech贸w nerkowca
- 150 ml mleka sojowego
- 5g dro偶d偶y nieaktywnych
- malutki z膮bek czosnku
- 3 艂y偶eczki oliwy z oliwek
- s贸l
dodatki:
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- kilka szaparag贸w
- oliwa z oliwek (do posmarowania spodu pizzy)
- 艣wie偶e oregano, bazylia i rukola
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta na pizz臋. Dro偶d偶e, cukier, odrobin臋 ciep艂ej wody i 艂y偶k臋 m膮ki wymieszaj w ma艂ym naczyniu i odstaw na 15 minut a偶 zaczyn wyro艣nie.
- Przesiej m膮k臋, dodaj s贸l, wyro艣ni臋ty zaczyn, reszt臋 wody oraz oliw臋 z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto ok 15 min i odstaw na godzin臋 do wyro艣ni臋cia
- Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka, pieczarki oczy艣膰 z ziemi r臋cznikiem papierowym (nie myj!!!) i pokr贸j w plasterki, a szparagi pokr贸j na 3 mniejsze cz臋艣ci
- Orzechy nerkowca wrzu膰 do garnka z odrobin膮 mleka sojowego i gotuj oko艂o 5 minut. Nast臋pnie prze艂贸偶 wszystko do kielicha blendera, dodaj reszt臋 mleka, s贸l, p艂atki dro偶d偶owe i czosnek. Zblenduj na jedolit膮 mas臋 i prze艂贸偶 z powrotem do garnka. Gotuj na ma艂ym ogniu kolejne 5 minut, tak aby sos nabra艂 lepszej konsystencji
- Gdy pizza b臋dzie ju偶 wyro艣ni臋ta po艂贸偶 j膮 na blat posypany m膮k膮 i uformuj j膮 przy pomocy d艂oni
- Gotow膮 pizz臋 posmaruj oliw膮 z oliwek, dodaj bia艂y sos, cebul臋 na sp贸d, nast臋pnie pieczarki i szparagi
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez ok. 15 minut.
- Na sam koniec (po upieczeniu) ca艂o艣膰 posyp 艣wie偶ym oregano, bazyli膮 oraz rukol膮
Komentarze
Prze艣lij komentarz