Wega艅ska pizza z bia艂ym sosem, szparagami i pieczarkami 馃崟



Ostatnio wybrali艣cie pizze z karmelizowan膮 cebul膮. Na drugim miejscu (bardzo blisko) znalaz艂a si臋 pizza z bia艂ym sosem i szparagami i nie mia艂am sumienia 偶eby tak du偶ej liczbie ludzi, kt贸rzy na ni膮 zag艂osowali odm贸wi膰 tego przepisu :)





Sk艂adniki (na 1 mniejsz膮 pizz臋):




ciasto:
  • 125g m膮ki pszennej 
  • 75g ciep艂ej wody 
  • 13g dro偶d偶y 艣wie偶ych 
  • 1 艂y偶eczka soli 
  • 1 艂y偶eczka oliwy z oliwek 
  • p贸艂 艂y偶eczki cukru 


bia艂y sos:
  • 25g orzech贸w nerkowca 
  • 150 ml mleka sojowego 
  • 5g dro偶d偶y nieaktywnych 
  • malutki z膮bek czosnku 
  • 3 艂y偶eczki oliwy z oliwek 
  • s贸l 


dodatki:
  • 1 cebula 
  • 5 pieczarek 
  • kilka szaparag贸w 
  • oliwa z oliwek (do posmarowania spodu pizzy) 
  • 艣wie偶e oregano, bazylia i rukola 


Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na pizz臋. Dro偶d偶e, cukier, odrobin臋 ciep艂ej wody i 艂y偶k臋 m膮ki wymieszaj w ma艂ym naczyniu i odstaw na 15 minut a偶 zaczyn wyro艣nie. 
  2. Przesiej m膮k臋, dodaj s贸l, wyro艣ni臋ty zaczyn, reszt臋 wody oraz oliw臋 z oliwek. 
  3. Wyrabiaj ciasto ok 15 min i odstaw na godzin臋 do wyro艣ni臋cia 
  4. Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka, pieczarki oczy艣膰 z ziemi r臋cznikiem papierowym (nie myj!!!) i pokr贸j w plasterki, a szparagi pokr贸j na 3 mniejsze cz臋艣ci 
  5. Orzechy nerkowca wrzu膰 do garnka z odrobin膮 mleka sojowego i gotuj oko艂o 5 minut. Nast臋pnie prze艂贸偶 wszystko do kielicha blendera, dodaj reszt臋 mleka, s贸l, p艂atki dro偶d偶owe i czosnek. Zblenduj na jedolit膮 mas臋 i prze艂贸偶 z powrotem do garnka. Gotuj na ma艂ym ogniu kolejne 5 minut, tak aby sos nabra艂 lepszej konsystencji 
  6. Gdy pizza b臋dzie ju偶 wyro艣ni臋ta po艂贸偶 j膮 na blat posypany m膮k膮 i uformuj j膮 przy pomocy d艂oni 
  7. Gotow膮 pizz臋 posmaruj oliw膮 z oliwek, dodaj bia艂y sos, cebul臋 na sp贸d, nast臋pnie pieczarki i szparagi 
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez ok. 15 minut. 
  9. Na sam koniec (po upieczeniu) ca艂o艣膰 posyp 艣wie偶ym oregano, bazyli膮 oraz rukol膮 


Komentarze

Popularne posty