Sałatka z młodymi ziemniaczkami i szparagami
Pyszna, lekka sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz szparagami, z pesto oraz świeżym szpinakiem :)
Składniki:
Składniki:
- przepis na pesto: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/07/lunchowe-zielone-kanapki.html
- pół pęczka szparagów
- kilka małych, młodych ziemniaczków
- pół paczki świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki podprażonych pestek słonecznika
- olej słonecznikowy do pieczenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki i szparagi umyj. Szparagi pokrój na 3 części
- Gotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie 10 minut, następnie dodaj szparagi i gotuj jeszcze 3 minuty
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz podgotowane ziemniaki oraz szparagi przez 10-15 minut z dodatkiem oleju
- W tym czasie przygotuj szpinakowe pesto: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/07/lunchowe-zielone-kanapki.html
- Świeży szpinak umyj i osusz, a pestki słonecznika podpraż na suchej patelni
- Kiedy ziemniaki i szparagi ostygną w misce połącz ze sobą szpinak, pestki słonecznika, ziemniaki oraz szparagi, a następnie polej wszystko pesto i delikatnie wymieszaj
Komentarze
Prześlij komentarz