Sałatka z młodymi ziemniaczkami i szparagami

Pyszna, lekka sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz szparagami, z pesto oraz świeżym szpinakiem :)



Składniki:
  • przepis na pesto: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/07/lunchowe-zielone-kanapki.html
  • pół pęczka szparagów
  • kilka małych, młodych ziemniaczków
  • pół paczki świeżego szpinaku
  • 1/3 szklanki podprażonych pestek słonecznika
  • olej słonecznikowy do pieczenia
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i szparagi umyj. Szparagi pokrój na 3 części
  2. Gotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie 10 minut, następnie dodaj szparagi i gotuj jeszcze 3 minuty
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz podgotowane ziemniaki oraz szparagi przez 10-15 minut z dodatkiem oleju
  4. W tym czasie przygotuj szpinakowe pesto: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/07/lunchowe-zielone-kanapki.html
  5. Świeży szpinak umyj i osusz, a pestki słonecznika podpraż na suchej patelni
  6. Kiedy ziemniaki i szparagi ostygną w misce połącz ze sobą szpinak, pestki słonecznika, ziemniaki oraz szparagi, a następnie polej wszystko pesto i delikatnie wymieszaj




Komentarze

Popularne posty