Ravioli z serem z nerkowc贸w i rukoli 馃

Przepis na wega艅skie ravioli z nadzieniem z nerkowc贸w i rukoli, podane z past膮 z suszonych pomidor贸w, wega艅skim parmezanem oraz 艣wie偶膮 rukol膮. OMNOMNOM 馃構 Wprawdzie przepis wygl膮da przera偶aj膮co, bo ma du偶o sk艂adnik贸w, ale uwierzcie zrobi艂am to wszystko w 40 minut. Zreszt膮, satysfakcja p艂yn膮ca z jedzenia tego ravioli i cz臋stowania nim innych jest warta ka偶dej minuty w kuchni!


























Sk艂adniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki m膮ki 
  • 0,5 szklanki wrz膮tku 
  • 2 艂y偶ki oleju 
  • 艂y偶ka soli

na farsz:
  • 85g orzech贸w nerkowca 
  • z膮bek czosnku 
  • 10 艂y偶ek mleka 
  • p贸艂 szklanki wody 
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny 
  • 5 艂y偶ek p艂atk贸w dro偶d偶owych 
  • 1 艂y偶ka musztardy dijon

"ricotta" z suszonymi pomidorami: 

  • 40g suszonych pomidor贸w z oleju
  • 40g pra偶onych pestek s艂onecznika
  • 7 艂y偶ek oleju z suszonych pomidor贸w
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny
  • 5 艂y偶ek wrz膮tku
  • 1 z膮bek czosnku
wega艅ski parmezan z migda艂贸w:
  • p贸艂 szklanki migda艂贸w 
  • 1/4 szklanki p艂atk贸w dro偶d偶owych
  • s贸l
dodatkowo: 5 艂y偶ek oliwy z oliwek, 艂y偶ka wega艅skiego mas艂a (ja u偶y艂am wega艅skiej ramy o smaku orzech贸w w艂oskich), 2 z膮bki czosnku, rukola

Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy m膮k臋, dodajemy wrz膮tek, olej i s贸l. Mieszamy chwil臋 艂y偶k膮 i kiedy ciasto b臋dzie lekko po艂膮czone przek艂adamy je na blat i wyrabiamy r臋k膮 10 minut. Formujemy kul臋 i zostawiamy ciasto na 15 minut 偶eby odpocz臋艂o.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do ma艂ego garnka dodajemy orzechy, czosnek, mleko oraz wod臋 i gotujemy oko艂o 5 minut. Przek艂adamy wszystko do wysokiego naczynia, dodajemy p艂atki dro偶d偶owe, musztard臋, cytryn臋 i blendujemy r臋cznym blenderem. Gdyby okaza艂o si臋, 偶e farsz jest zbyt wodnisty, wystarczy, 偶e dodamy wi臋cej p艂atk贸w dro偶d偶owych. Na ko艅cu siekamy rukol臋, dodajemy do farszu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Mo偶na odstawi膰 farsz do lod贸wki, a w tym czasie przygotowa膰 "ricott臋"
  3. Wszystkie sk艂adniki blendujemy na g艂adk膮 mas臋 (ja r贸wnie偶 u偶y艂am r臋cznego blendera). "Ricott臋" przek艂adamy do lod贸wki.
  4. Ciasto rozwa艂kowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie wod膮. Farsz nak艂adamy 艂y偶eczk膮 na 艣rodek paska w odleg艂o艣ci 3-4 cm od siebie. Ciasto sk艂adamy na p贸艂, a nast臋pnie d艂oni膮 wyciskamy nadmiar powietrza. Piero偶ki oddzielamy od siebie no偶em do pizzy, no偶ykiem do fawork贸w (rade艂ko) lub zwyk艂ym je偶eli nie mamy. Ja u偶y艂am do tego rade艂ka Gotujemy we wrz膮cej, osolonej wodzie.
  5. Na patelni rozpuszczam mas艂o z olejem, dodaj臋 pokrojony w cienkie k贸艂ka czosnek i s贸l
  6. Kiedy ravioli jest ju偶 gotowe przek艂adam je na patelni臋 z mas艂em i olejem (prosto z wody). Ca艂y czas mieszam i po minucie wy艂膮czam gaz. Wtedy dodaj臋 posiekan膮 rukol臋 i dok艂adnie mieszam.
  7. Ravioli podaj臋 z wega艅skim parmezanem (mo偶na u偶y膰 blendera, ale ja posieka艂am wszystko na desce) oraz z "ricott膮" z suszonych pomidor贸w.

Komentarze

Popularne posty