Wega艅skie pierogi ruskie 馃馃馃
Wega艅skie pierogi.. pierwsza my艣l ka偶dej osoby to pewnie te opcje, kt贸re z natury s膮 bez mi臋sna i bez sera, np. pierogi z kapust膮, z kapust膮 i grzybami, z soczewic膮, czy pierogi ze szpinakiem.
Pierogi ruskie jednak kojarz膮 si臋 z czym艣 z czego zdecydowanie trzeba zrezygnowa膰 przechodz膮c na diet臋 wega艅sk膮. Nic bardziej mylnego! Gwarantuje Wam, 偶e nikt si臋 nawet nie zorientuje, 偶e nie s膮 to "tradycyjne" ruskie!
Je艣li chodzi o przepis na ciasto to ja mam zawsze jedn膮 zasad臋 - wody musi by膰 50% mniej ni偶 m膮ki, czyli np na 2 szklanki m膮ki, b臋dzie 1 szklanka WRZ膭TKU. * Oleju ma by膰 tyle 艂y偶ek ile szklanek wody (czyli w tym wypadku 1 艂y偶ka oleju), no i wiadomo - s贸l (ja lubi臋 doda膰 jej wi臋cej ni偶 przys艂owiow膮 "szczypt臋", poniewa偶 wtedy ciasto jest smaczniejsze)
* Tak, to bardzo wa偶ne, aby woda potrzebna do przygotowania naszego ciasta by艂a wrz膮tkiem, dlatego najlepiej ciasto robi膰 w robocie kuchennym.
Poni偶ej podam przepis na 100 pierog贸w (stara艂am si臋 aby zar贸wno ciasta jak i farszu by艂o idealnie na 100 sztuk, bo kto lubi jak zostaje mu farsz?). Oczywi艣cie mo偶ecie zrobi膰 po艂ow臋 wszystkiego, ale ja lubi臋 zrobi膰 wi臋cej, bo gdy dziel臋 si臋 nimi z rodzin膮 i przyjaci贸艂mi to nagle okazuje si臋, 偶e prawie nic nie zostaje (a w planach zawsze mam zamrozi膰)!
Sk艂adniki:
na ciasto
Pierogi ruskie jednak kojarz膮 si臋 z czym艣 z czego zdecydowanie trzeba zrezygnowa膰 przechodz膮c na diet臋 wega艅sk膮. Nic bardziej mylnego! Gwarantuje Wam, 偶e nikt si臋 nawet nie zorientuje, 偶e nie s膮 to "tradycyjne" ruskie!
Je艣li chodzi o przepis na ciasto to ja mam zawsze jedn膮 zasad臋 - wody musi by膰 50% mniej ni偶 m膮ki, czyli np na 2 szklanki m膮ki, b臋dzie 1 szklanka WRZ膭TKU. * Oleju ma by膰 tyle 艂y偶ek ile szklanek wody (czyli w tym wypadku 1 艂y偶ka oleju), no i wiadomo - s贸l (ja lubi臋 doda膰 jej wi臋cej ni偶 przys艂owiow膮 "szczypt臋", poniewa偶 wtedy ciasto jest smaczniejsze)
* Tak, to bardzo wa偶ne, aby woda potrzebna do przygotowania naszego ciasta by艂a wrz膮tkiem, dlatego najlepiej ciasto robi膰 w robocie kuchennym.
Poni偶ej podam przepis na 100 pierog贸w (stara艂am si臋 aby zar贸wno ciasta jak i farszu by艂o idealnie na 100 sztuk, bo kto lubi jak zostaje mu farsz?). Oczywi艣cie mo偶ecie zrobi膰 po艂ow臋 wszystkiego, ale ja lubi臋 zrobi膰 wi臋cej, bo gdy dziel臋 si臋 nimi z rodzin膮 i przyjaci贸艂mi to nagle okazuje si臋, 偶e prawie nic nie zostaje (a w planach zawsze mam zamrozi膰)!
Sk艂adniki:
na ciasto
- 8 szklanek m膮ki
- 4 szklanki wrz膮tku
- 4 艂y偶ki oleju
- spoooroo soli
- 6 szklanek puree z ziemniak贸w
- 3 szklanki ugotowanej do super mi臋kko艣ci i zmielonej blenderem r臋cznym ciecierzycy (mo偶ecie te偶 u偶y膰 tej z puszki)
- 2 艂y偶eczki papryki w臋dzonej
- 2-3 cebule pokrojone w kostk臋 i podpra偶one na 5-6 艂y偶kach oleju rzepakowego (du偶o, ale ten olej r贸wnie偶 b臋dziemy dodawa膰 do farszu)
- s贸l - sporo (zawsze dodaje takie rzeczy na oko i pr贸buj臋, jednak w tym przypadku pami臋tajcie aby farsz PRZESOLI膯, poniewa偶 w pierogach, po ugotowaniu b臋dzie mniej wi臋cej o po艂ow臋 mniej s艂ony)
Przygotowanie:
- Wyr贸b ciasto i odstaw je na 1-2 godziny przykryte 艣ciereczk膮
- W tym czasie przygotuj farsz: w misce ume艣膰 puree z ziemniak贸w i wymieszaj ze zmielon膮 ciecierzyc膮, dopraw sol膮 i papryk膮 w臋dzon膮 (je艣li lubisz w臋dzony posmak, mo偶esz doda膰 te偶 wi臋cej papryki). Na ko艅cu dodaj przestudzon膮 cebul臋 wraz z olejem.
- Ciasto wa艂kuj na jak najcie艅sze p艂aty (nie dodawaj za du偶o m膮ki wa艂kuj膮c, bo ciasto zmieni swoj膮 konsystencj臋!) i wykrawaj k贸艂ka szklank膮 o do艣膰 du偶ej 艣rednicy
- Lep pierogi nak艂adaj膮c na sam 艣rodek farsz (oko艂o 1 p艂aska 艂y偶ka)
- Gotuj w osolonej wodzie, w du偶ym garnku oko艂o 2 minuty od wyp艂yni臋cia pierog贸w na powierzchni臋
- Pami臋taj aby:
- nie wrzuca膰 za du偶o pierog贸w na raz
- po ugotowaniu wyk艂ada膰 je na du偶y talerz posmarowany wcze艣niej oliw膮 z oliwek (inaczej si臋 zlepi膮)
- je偶eli pierogi po ugotowaniu k艂adziemy r贸wnie偶 na sobie, pami臋tajcie 偶eby pierogi te偶 skropi膰 oliw膮, bo przyklej膮 si臋 do siebie
- podawa膰 je z cebulk膮 podsma偶on膮 na oleju iiii
- cieszy膰 si臋 z jedzenia tych pysznych pierog贸w :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz