Szakszuka z tofu i awokado

Jeżeli jedliście kiedyś szakszukę, to zapewne wiecie, że jest ona orginalnie podawana z jajkiem "ugotowanym" w pomidorach. W arabskim slangu słowo Shakshouka oznacza "miksturę", natomiast w Tunezji uważa się, że słowo to wywodzi się od shakka, czyli "trzymające się razem". Danie to występuje w wielu arabskich krajach (tj. Tunezja, Algieria, Liban, Egipt czy nawet Maroko) i w każdym z nich będzie występowało w trochę zmienionej formie - w Tunezji może być podane nawet z karczochami, ziemniakami i fasolą.





















Składniki:

  • puszka pomidorów 
  • pół papryki czerwonej
  • 1 zielona (lub czerwona) papryczka chilli
  • 1 cebula
  • cebulka dymka
  • pół kostki tofu
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 awokado
  • przyprawy: po łyżeczce kurkumy, kuminu i ziaren kolendry (wszystko zmłotkowane), po 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo: sól czarna kala namak
  • opcjonalnie: kolendra świeża


Przygotowanie:

  1. Cebulę, papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę pokrój w kostkę i przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju
  2. Dodaj starty na małych oczkach imbir (możesz go też dokładnie posiekać) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. Następnie dodaj kumin, kurkumę, ziarna kolendry oraz kardamon i cynamon
  4. Po 2 minutach dodaj puszkę pomidorów i dokładnie wymieszaj
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10 minut
  6. Awokado przekrój na pół i łyżką wyjmij je w całości ze skórki, a następnie pokrój na plasterki
  7. Tofu przekrój wzdłuż na pół a następnie jedną połówkę podziel na dwie części
  8. Awokado oraz tofu dopraw posyp solą kala namak
  9. Pokrój szczypiorek i kolendrę jeśli używasz
  10. Na patelnię z sosem pomidorowym wyłóż dwa kawałki tofu i plasterki awokado - NIE MIESZAJ
  11. Przykryj na 1 minutę,  a następnie posyp szczypiorkiem i podawaj 

Komentarze

Popularne posty