Szakszuka z tofu i awokado
Składniki:
- puszka pomidorów
- pół papryki czerwonej
- 1 zielona (lub czerwona) papryczka chilli
- 1 cebula
- cebulka dymka
- pół kostki tofu
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 awokado
- przyprawy: po łyżeczce kurkumy, kuminu i ziaren kolendry (wszystko zmłotkowane), po 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo: sól czarna kala namak
- opcjonalnie: kolendra świeża
Przygotowanie:
- Cebulę, papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę pokrój w kostkę i przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju
- Dodaj starty na małych oczkach imbir (możesz go też dokładnie posiekać) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
- Następnie dodaj kumin, kurkumę, ziarna kolendry oraz kardamon i cynamon
- Po 2 minutach dodaj puszkę pomidorów i dokładnie wymieszaj
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10 minut
- Awokado przekrój na pół i łyżką wyjmij je w całości ze skórki, a następnie pokrój na plasterki
- Tofu przekrój wzdłuż na pół a następnie jedną połówkę podziel na dwie części
- Awokado oraz tofu dopraw posyp solą kala namak
- Pokrój szczypiorek i kolendrę jeśli używasz
- Na patelnię z sosem pomidorowym wyłóż dwa kawałki tofu i plasterki awokado - NIE MIESZAJ
- Przykryj na 1 minutę, a następnie posyp szczypiorkiem i podawaj
Komentarze
Prześlij komentarz