Wiosenna sałatka z kalafiorem i koperkiem

Przepis na pyszną sałatkę z surowego kalafiora, którą zrobiłam ostatnio jako dodatek do grilla. Kalafior zawiera dużą ilość składników mineralnych tj. potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1.




















Składniki:
  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 4 łyżki jogurtu sojowego (ja użyłam joya z lidla)
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu (może być kupny lub domowy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • pestki dyni, pestki słonecznika, sezam i czarnuszka
Przygotowanie:
  1. Kalafiora umyj i posiekaj nożem 
  2. Przygotuj sos: połącz ze sobą jogurt i majonez, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw do smaku solą i pieprzem
  3. Koperek drobno posiekaj
  4. 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki pestek słonecznika i po 1 łyżce sezamu i czarnuszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż wszystkie nasiona
  5. Do miski włóż posiekanego kalafiora, dodaj koperek, sos oraz pestki i wszystko dokładnie wymieszaj
  6. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu


Komentarze

Popularne posty