Wiosenna sałatka z kalafiorem i koperkiem
Przepis na pyszną sałatkę z surowego kalafiora, którą zrobiłam ostatnio jako dodatek do grilla. Kalafior zawiera dużą ilość składników mineralnych tj. potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1.
Składniki:
- 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
- 4 łyżki jogurtu sojowego (ja użyłam joya z lidla)
- 2 łyżki wegańskiego majonezu (może być kupny lub domowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pestki dyni, pestki słonecznika, sezam i czarnuszka
Przygotowanie:
- Kalafiora umyj i posiekaj nożem
- Przygotuj sos: połącz ze sobą jogurt i majonez, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw do smaku solą i pieprzem
- Koperek drobno posiekaj
- 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki pestek słonecznika i po 1 łyżce sezamu i czarnuszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż wszystkie nasiona
- Do miski włóż posiekanego kalafiora, dodaj koperek, sos oraz pestki i wszystko dokładnie wymieszaj
- W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu
Komentarze
Prześlij komentarz