Zurek i weganska biala kielbaska /GF/

Nie wiem jak Wy, ale ja często wszystko robię na ostatnią chwilę 😂 Dzięki temu mam dla Was przepisy na "Wielkanoc w 5 minut"!
Chyba najbardziej podstawowy przepis, czyli żurek, a do tego domowa, bezglutenowa, wegańska biała kiełbaska :)






Składniki:

na żurek:

  • 500 ml zakwasu (ja swój zrobiłam, ale jeżeli robicie żurek na ostatnią chwilę do zwykły zakwas jest w Biedronce, a bezglutenowy znajdziecie w Lidlu)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki dobrej jakości chrzanu
  • 3-4 łyżki wegańskiej śmietanki (ja użyłam zwyczajnie mleczka kokosowego)
  • 2 ząbki czosnku, majeranek, 2 liście laurowe, ziele angielskie


na białe kiełbaski (ok. 6 sztuk):

  • puszka białej fasoli (lub 240g ugotowanej)
  • 150g suchej kaszy jaglanej (do gotowania: 2 liście laurowe, 2 owoce jałowca, 2 ziela angielskie)
  • 2 małe cebule (do smażenia:2 liście laurowe, 2 owoce jałowca, 2 ziela angielskie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego /GF: sos tamari/
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • łyżka octu ryżowego/winnego/jabłkowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • trochę startej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 1,5-2 łyżeczki agaru
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: folia aluminiowa oraz folia spożywcza
  • do podania: ja zrobiłam chrzan śmietankowy na bazie mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Do gotowego bulionu dodaję zakwas i dokładnie wszystko mieszam
  2. Dodaję przyprawy - chrzan, czosnek, majeranek, ziele angielskie oraz sól i pieprz
  3. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszam gaz do minimum i zostawiam tak gotujący się żurek na 10-15 min.
  4. Na końcu dodaję śmietankę kokosową 
  5. Kaszę jaglaną gotuję w wodzie 1:1 z przyprawami, pod przykryciem, do momentu aż woda wyparuje, a kasza będzie praktycznie rozgotowana
  6. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na patelni z olejem i przyprawami
  7. Po chwili do cebuli dodaję posiekany czosnek oraz białą fasolę - zostawiam na 5 minut na patelni
  8. Z wystudzonej kaszy wyciągam wszystkie przyprawy (tak samo z cebuli i fasoli) i dzielę na pół - jedną część dodaję do blendera wraz z zawartością patelni
  9. Do blendera dodajemy również pozostałą część przypraw (zaznaczone w składzie kursywą) i blendujemy wszystko na gładką masę
  10. Tak zblendowaną masę łączymy z pozostałą kaszą jaglaną i formujemy nasze "kiełbaski"
  11. Następnie bardzo ciasno (!!) zawijamy je w folię aluminiową tworząc takie cukierki (zawijamy boki)
  12. Gdy kiełbaska jest już zawinięta w folię aluminiową, czynność nalezy powtórzyć zawijając ją w folię spożywczą (tym razem grubsza warstwa!)
  13. Kiedy wszystkie kiełbaski są już w ten sposób zawinięte możemy wrzucać je do gotującej się wody na 25-30 minut
  14. Na końcu zostawiamy do pełnego zastygnięcia, najlepiej na noc do lodówki
  15. Gdy kiełbaski bedą już gotowe możemy odwinąć je ze wszystkich folii i zjadać razem z żurkiem 



Komentarze

  1. Boże jak to cudownie wygląda :-) Jestem kulinarnym beztalenciem, ale muszę spróbować zrobić tę kiełbaskę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty