Zurek i weganska biala kielbaska /GF/
Nie wiem jak Wy, ale ja często wszystko robię na ostatnią chwilę 😂 Dzięki temu mam dla Was przepisy na "Wielkanoc w 5 minut"!
Chyba najbardziej podstawowy przepis, czyli żurek, a do tego domowa, bezglutenowa, wegańska biała kiełbaska :)
Składniki:
na żurek:
na białe kiełbaski (ok. 6 sztuk):
Przygotowanie:
Chyba najbardziej podstawowy przepis, czyli żurek, a do tego domowa, bezglutenowa, wegańska biała kiełbaska :)
Składniki:
na żurek:
- 500 ml zakwasu (ja swój zrobiłam, ale jeżeli robicie żurek na ostatnią chwilę do zwykły zakwas jest w Biedronce, a bezglutenowy znajdziecie w Lidlu)
- 2 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki dobrej jakości chrzanu
- 3-4 łyżki wegańskiej śmietanki (ja użyłam zwyczajnie mleczka kokosowego)
- 2 ząbki czosnku, majeranek, 2 liście laurowe, ziele angielskie
na białe kiełbaski (ok. 6 sztuk):
- puszka białej fasoli (lub 240g ugotowanej)
- 150g suchej kaszy jaglanej (do gotowania: 2 liście laurowe, 2 owoce jałowca, 2 ziela angielskie)
- 2 małe cebule (do smażenia:2 liście laurowe, 2 owoce jałowca, 2 ziela angielskie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego /GF: sos tamari/
- 1 łyżka wędzonej papryki
- łyżka octu ryżowego/winnego/jabłkowego
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka tymianku
- trochę startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki suszonego lubczyku
- 1,5-2 łyżeczki agaru
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- dodatkowo: folia aluminiowa oraz folia spożywcza
- do podania: ja zrobiłam chrzan śmietankowy na bazie mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Do gotowego bulionu dodaję zakwas i dokładnie wszystko mieszam
- Dodaję przyprawy - chrzan, czosnek, majeranek, ziele angielskie oraz sól i pieprz
- Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszam gaz do minimum i zostawiam tak gotujący się żurek na 10-15 min.
- Na końcu dodaję śmietankę kokosową
- Kaszę jaglaną gotuję w wodzie 1:1 z przyprawami, pod przykryciem, do momentu aż woda wyparuje, a kasza będzie praktycznie rozgotowana
- Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na patelni z olejem i przyprawami
- Po chwili do cebuli dodaję posiekany czosnek oraz białą fasolę - zostawiam na 5 minut na patelni
- Z wystudzonej kaszy wyciągam wszystkie przyprawy (tak samo z cebuli i fasoli) i dzielę na pół - jedną część dodaję do blendera wraz z zawartością patelni
- Do blendera dodajemy również pozostałą część przypraw (zaznaczone w składzie kursywą) i blendujemy wszystko na gładką masę
- Tak zblendowaną masę łączymy z pozostałą kaszą jaglaną i formujemy nasze "kiełbaski"
- Następnie bardzo ciasno (!!) zawijamy je w folię aluminiową tworząc takie cukierki (zawijamy boki)
- Gdy kiełbaska jest już zawinięta w folię aluminiową, czynność nalezy powtórzyć zawijając ją w folię spożywczą (tym razem grubsza warstwa!)
- Kiedy wszystkie kiełbaski są już w ten sposób zawinięte możemy wrzucać je do gotującej się wody na 25-30 minut
- Na końcu zostawiamy do pełnego zastygnięcia, najlepiej na noc do lodówki
- Gdy kiełbaski bedą już gotowe możemy odwinąć je ze wszystkich folii i zjadać razem z żurkiem
Boże jak to cudownie wygląda :-) Jestem kulinarnym beztalenciem, ale muszę spróbować zrobić tę kiełbaskę.
OdpowiedzUsuń