Seleryba 馃悷馃毇 /GF/

Ta Seleryba powsta艂a z recyklingu! 馃槀 Zawsze jak robi臋 ros贸艂, przeciskam do niego wszystkie warzywa 偶eby przypadkiem nic si臋 nie zmarnowa艂o. Nagle patrzy na mnie seler i my艣le sobie, 偶e przecie偶 jak przecisn臋 wszystkie warzywa OPR脫CZ selera to nic si臋 nie stanie, ros贸艂 b臋dzie dalej tak samo smaczny!
Wa偶ne jest tylko to 偶eby nie rozgotowa膰 selera (m贸j akurat by艂 j臋drny bo by艂 dosy膰 spory, ale je偶eli macie mniejszy kawa艂ek to wyjmijcie go po prostu wcze艣niej z zupy).
I teraz hop hop zostaje tylko sprawdzenie czy w szafce/lod贸wce mamy mleko sojowe, arkusze nori, bu艂k臋 tart膮/zmielone p艂atki owsiane lub jakiekolwiek inne - je艣li macie zabierajcie si臋 za czytanie poni偶szych wskaz贸wek i do roboty! 馃構



























Sk艂adniki:
  • seler ugotowany wcze艣niej w rosole lub ugotowany w wodzie z dodatkiem przypraw (ziele angielskie, sos sojowy, li艣膰 laurowy, s贸l, pieprz)
  • mleko sojowe
  • bu艂ka tarta/zmielone p艂atki owsiane /GF/ b膮d藕 inne
  • arkusze nori
  • s贸l, pieprz
  • opcjonalnie: mo偶ecie selera obtoczy膰 te偶 w gotowej przyprawie do ryb, lub zrobi膰 j膮 sami (sk艂ad: ziele angielskie, pieprz czarny, bazylia, trawa cytrynowa, li艣膰 laurowy, cebula, ga艂ka muszkato艂owa, imbir, czosnek nied藕wiedzi) 
  • olej do sma偶enia
Przygotowanie:
  1. Gdy seler jest ju偶 ugotowany kroimy go w plastry o grubo艣ci oko艂o 3-4 cm
  2. Arkusze nori moczymy we wrz膮tku dos艂ownie 5 sekund po czym wyci膮gamy na blat i rwiemy ka偶dy arkusz na oko艂o 3-4 cz臋艣ci (ja u偶y艂am 2 arkusze do 6 kawa艂k贸w seleryby)
  3. W jednej miseczce przygotowujemy mleko sojowe (mo偶na na tym etapie np do mleka doda膰 przypraw臋 do ryb), a w drugiej bu艂k臋 tart膮
  4. Ka偶dy kawa艂ek selera owijamy arkuszem nori tak, aby z obu stron zosta艂 on przykryty
  5. Nast臋pnie tak przygotowany kawa艂ek maczamy w mleku sojowym, a nast臋pnie obtaczamy w bu艂ce tartej (mo偶na t臋 czynno艣膰 dodatkowo powt贸rzy膰, 偶eby "skorupka" by艂a grubsza)
  6. Rozgrzewamy olej na patelni i na mocno rozgrzan膮 mo偶emy k艂a艣膰 kawa艂ki naszej seleryby
  7. Sma偶ymy z obu stron do momentu a偶 b臋d膮 z艂ociste i chrupi膮ce
  8. Mo偶emy podawa膰 je np. z frytkami i sur贸wk膮/buraczkami/marchewk膮
  9. Poni偶ej zamieszcz臋 jeszcze zdj臋cie z mojego instastory (m贸j instagram), gdzie pokaza艂am w艂a艣nie taki obiadek z seleryb膮 馃槏

Komentarze

Popularne posty