Pasta bezjajeczna z ciecierzycy 馃悾

A oto moja ulubiona, pe艂na bia艂ka, bez soi - pasta bezjajeczna z ciecierzycy z kremowym majonezem i czarn膮 sol膮 kala namak, znan膮 ze swojego "jajecznego"smaku :)




















Sk艂adniki:

  • 240g ugotowanej ciecierzycy/puszka ciecierzycy
  • 3 艂y偶ki majonezu wega艅skiego (przepis na majonez z aquafaby: http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-majonez-doskonaly/; przepis na majonez z mleka sojowego: http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealny-majonez-bez-jajek/)
  • 艂y偶eczka soli kala namak
  • p臋czek szczypiorku
Przygotowanie:
  1. Ugotowan膮 cieciork臋 zblenduj delikatnie (tak, aby niekt贸re kawa艂ki ciecierzycy by艂y wi臋ksze) lub ugnie膰 j膮 przy pomocy widelca
  2. Je偶eli u偶ywasz ciecierzycy z puszki, podgotuj j膮 oko艂o 10 min
  3. Po艂膮cz past臋 z majonezem i sol膮
  4. Pokr贸j szczypiorek i dodaj do pasty bezjajecznej
  5. Dodatkowo mo偶esz udekorowa膰 j膮 szczypiorkiem oraz kie艂kami/rze偶uch膮 z wierzchu

Komentarze

Popularne posty