Pasta bezjajeczna z ciecierzycy 馃悾
A oto moja ulubiona, pe艂na bia艂ka, bez soi - pasta bezjajeczna z ciecierzycy z kremowym majonezem i czarn膮 sol膮 kala namak, znan膮 ze swojego "jajecznego"smaku :)
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 240g ugotowanej ciecierzycy/puszka ciecierzycy
- 3 艂y偶ki majonezu wega艅skiego (przepis na majonez z aquafaby: http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-majonez-doskonaly/; przepis na majonez z mleka sojowego: http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealny-majonez-bez-jajek/)
- 艂y偶eczka soli kala namak
- p臋czek szczypiorku
Przygotowanie:
- Ugotowan膮 cieciork臋 zblenduj delikatnie (tak, aby niekt贸re kawa艂ki ciecierzycy by艂y wi臋ksze) lub ugnie膰 j膮 przy pomocy widelca
- Je偶eli u偶ywasz ciecierzycy z puszki, podgotuj j膮 oko艂o 10 min
- Po艂膮cz past臋 z majonezem i sol膮
- Pokr贸j szczypiorek i dodaj do pasty bezjajecznej
- Dodatkowo mo偶esz udekorowa膰 j膮 szczypiorkiem oraz kie艂kami/rze偶uch膮 z wierzchu
Komentarze
Prze艣lij komentarz