Mazurek z bakaliami

Kto nie lubi mazurków? Ja w tym roku poszłam w klasykę, która zawsze gościła na stole w moim rodzinnym domu, czyli mazurek z kajmakiem!



Składniki:

na ciasto
  • 180g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru pudru (u mnie z ksylitolu - wystarczy, że umieścimy ksylitol w młynku do mielenia kawy i zmielimy go na cukier puder)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g oleju kokosowego (można też użyć wegańskie masło)
  • 3 łyżki zimnej wody (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy (dla nadania koloru)
na kajmak:
  • szklanka cukru (MUSI to być cukier, nie może być ksylitol ani erytrol, więc polecam użyć cukier kokosowy, palmowy bądź trzcinowy)
  • szklanka (pół puszki) mleczka kokosowego
  • szczypta soli (dla podkręcenia smaku)
  • dodatkowo: pół szklanki twardego oleju kokosowego
do dekoracji: bakalie (u mnie mieszanka orzechów nerkowca, wiórków kokosowych, żurawiny, skórki pomarańczowej, migdałów)

Przygotowanie:
  1. Wyrabiamy ciasto na mazurek, łączymy wszystkie składniki i krótko wszystko ugniatamy tworząc na samym końcu kulę
  2. Owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę
  3. Po godzinie ciasto będzie dosyć twarde, więc najłatwiej będzie zetrzeć ciasto (na dużych oczkach) na blachę/formę wysmarowaną olejem kokosowym
  4. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 min.
  5. Po upieczeniu wyciągamy ciasto do ostygnięcia
  6. Czas na przygotowanie kajmaku - szklankę cukru wsypujemy na patelnię i czekamy aż cukier się roztopi na małym ogniu (nie ruszamy, nie mieszamy)
  7. Gdy cukier zacznie się karmelizować zacznij mieszać wszystko trzepaczką
  8. Możesz powoli dodawać mleko kokosowe (cały czas mieszaj)
  9. Dodaj szczyptę soli i pozwól karmelowi gotować się jakieś 10-15 minut na małym ogniu
  10. Kiedy karmel będzie gotowy odłóż ok pół szklanki do dekoracji, a resztę zblenduj dokładnie na kajmak z dodatkiem oleju kokosowego
  11. Kiedy wszystko jest już gotowe wyłóż kajmak na swój gotowy, wystudzony mazurek i polej wszystko zostawionym karmelem
  12. Udekoruj mazurek bakaliami 😋

Komentarze

Popularne posty