Mazurek z bakaliami
Kto nie lubi mazurków? Ja w tym roku poszłam w klasykę, która zawsze gościła na stole w moim rodzinnym domu, czyli mazurek z kajmakiem!
Składniki:
na ciasto
- 180g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 70g cukru pudru (u mnie z ksylitolu - wystarczy, że umieścimy ksylitol w młynku do mielenia kawy i zmielimy go na cukier puder)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g oleju kokosowego (można też użyć wegańskie masło)
- 3 łyżki zimnej wody (można dodać więcej w razie potrzeby)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy (dla nadania koloru)
na kajmak:
- szklanka cukru (MUSI to być cukier, nie może być ksylitol ani erytrol, więc polecam użyć cukier kokosowy, palmowy bądź trzcinowy)
- szklanka (pół puszki) mleczka kokosowego
- szczypta soli (dla podkręcenia smaku)
- dodatkowo: pół szklanki twardego oleju kokosowego
do dekoracji: bakalie (u mnie mieszanka orzechów nerkowca, wiórków kokosowych, żurawiny, skórki pomarańczowej, migdałów)
Przygotowanie:
- Wyrabiamy ciasto na mazurek, łączymy wszystkie składniki i krótko wszystko ugniatamy tworząc na samym końcu kulę
- Owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę
- Po godzinie ciasto będzie dosyć twarde, więc najłatwiej będzie zetrzeć ciasto (na dużych oczkach) na blachę/formę wysmarowaną olejem kokosowym
- Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 min.
- Po upieczeniu wyciągamy ciasto do ostygnięcia
- Czas na przygotowanie kajmaku - szklankę cukru wsypujemy na patelnię i czekamy aż cukier się roztopi na małym ogniu (nie ruszamy, nie mieszamy)
- Gdy cukier zacznie się karmelizować zacznij mieszać wszystko trzepaczką
- Możesz powoli dodawać mleko kokosowe (cały czas mieszaj)
- Dodaj szczyptę soli i pozwól karmelowi gotować się jakieś 10-15 minut na małym ogniu
- Kiedy karmel będzie gotowy odłóż ok pół szklanki do dekoracji, a resztę zblenduj dokładnie na kajmak z dodatkiem oleju kokosowego
- Kiedy wszystko jest już gotowe wyłóż kajmak na swój gotowy, wystudzony mazurek i polej wszystko zostawionym karmelem
- Udekoruj mazurek bakaliami 😋
Komentarze
Prześlij komentarz