Marokanska zupa Harira 🍲

Hej! Jak już może widzieliście na facebooku, ostatnio miałam okazje drugi raz zagościć w Maroko. Tym razem byłam nie tylko w znanym Agadirze czy Marrakeszu, ale udało mi się także odwiedzić cudowną Essaouire. To co urzekło mnie tam najbardziej to zdecydowanie połączenie malowniczej mediny z wybrzeżem Oceanu Atlantyckiego.

Jedzenie w Maroko opiera się głównie na mięsie, owocach morza i rybach. Jednak bez trudu możemy dostać wegetariańskie czy nawet wegańskie opcje. Pyszny kuskus czy tagine z mnogością warzyw, jedzony z dodatkiem pszennego marokańskiego chlebka - khobz.

Niezależnie czy jesteście na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej ważną kwestią jest zapytanie czy danie było robione na wodzie/bulionie warzywnym czy też na bulionie mięsnym.

Praktycznie wszędzie możemy dostać tagine czy kuskus z warzywami, ale trzeba pamiętać, że nie koniecznie jest to opcja wegetariańska!


W Maroko możecie zjeść również masło orzechowe z arganu, świeże daktyle, orzechy, oliwki, harisę czy soczewicę lub fasole białą w sosie na bazie przyprawy ras el hanout.


Jeśli chodzi o zupę harirę - jest ona tradycyjnie przyrządzana na bulionie jagnięcym. Czasami można ją dostać w wersji wegetariańskiej, ponieważ jest to tańsza wersja. Jednak trzeba bardzo uważać! Mi udało się ją zjeść w wegańskiej knajpce w Essaouirze 😌


Przepis zacznę od napisania krótko o samej zupie i o przyprawie ras el hanout, która dodawana jest tam niemal do wszystkiego i koniecznie musi znaleźć się w waszej kuchni!


Ras el hanout - to marokańska mieszanka przypraw, która zawiera ponad 30 składników.

Niestety samemu, w warunkach domowych nie uda nam się zrobić "prawdziwej" mieszanki, ponieważ zabraknie nam wielu tradycyjnych składników, takich jak pieprz cubeba, długa papryka, lawenda, płatki róży czy zachwycający macis (kwiat muszkatołowy).

Składniki Ras el Hanout:

- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Możecie też po prostu kupić tę przyprawę w kuchniach świata, czy zamówić przez internet. Ja zawsze będąc w Maroko kupuję ją w większych ilościach.























Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 litry wody
  • 1 cebula 
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 100g soczewicy zielonej
  • 100g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 2 łyżki przyprawy ras el hanout
  • 1 łyżka harisy w proszku
  • 2-3 ziemniaki
  • sól 
  • olej do smażenia
  • kolendra
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, ziemniaki (troche większe niż marchewka) oraz ciecierzycę
  2. Po upływie ok 15 minut możemy dodać opłukaną soczewicę
  3. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z harisą i ras el hanout
  4. Cebulę dodajemy do naszej zupy i dokładnie mieszamy
  5. Dopiero gdy ciecierzyca i soczewica będą ugotowane dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy ksylitolem oraz solą
  6. W razie potrzeby możemy dodać więcej przyprawy ras el hanout czy harisy.
  7. Zupę podajemy z kolendrą i opcjonalnie ze świeżym pieczywem

Komentarze

Popularne posty