Kiedy Azja spotka si臋 z Polsk膮 馃崪馃 /GF/
Hej! Dzisiaj przychodz臋 do Was z pomys艂em na pikantne azjatyckie klopsiki, ale podane tradycyjnie - z puree z polskich, m艂odych ziemniak贸w oraz pyszn膮 kapust臋 koiszon膮 z Gospodarstwa Rolnego Ludwika Majlerta z dodatkiem s艂odkiego jab艂ka i marchewki.
Sk艂adniki:
na klopsiki:
na sur贸wk臋 z kapusty kiszonej:
Sk艂adniki:
na klopsiki:
- ok. 250 g tofu
- p臋czek 艣wie偶ej kolendry
- 3 艂y偶ki sosu sriracha
- 3 艂y偶ki przecieru pomidorowego
- p贸艂 papryczki chilli
- 2 z膮bki czosnku
- p臋czek dymki (bia艂a cz臋艣膰 ale bez cebulki)
- 4 艂y偶ki m膮ki ry偶owej + do podsypania
- 艂y偶eczka syropu klonowego
- 1 jajko z nasion chia (1 艂y偶ka nasion na 3 艂y偶ki wody)
- s贸l
- 4 ziemniaki
- 1 艂y偶ka wega艅skiego mas艂a (opcjonalnie)
- 5 艂y偶ek mleka sojowego nies艂odzonego
- s贸l
na sur贸wk臋 z kapusty kiszonej:
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- 1 mniejsza marchewka
- 1 艂y偶ka oleju rzepakowego
- p贸艂 jab艂ka
- s贸l
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejno艣ci nastaw wod臋, w kt贸rej b臋d膮 gotowa艂y si臋 ziemniaki
- Obierz ziemniaki i pokr贸j na cz臋艣ci tak, aby nie gotowa艂y si臋 one za d艂ugo i dodaj je do wrz膮cej wody
- Tofu odci艣nij z nadmiaru wody r臋cznikiem papierowym, a nast臋pnie pokrusz je d艂o艅mi do miski
- Do tofu dodaj posiekan膮 drobno kolendr臋, dymk臋 i papryczk臋 chilli, dodaj wyci艣ni臋ty czosnek, "jajko", syrop klonowy, srirach臋 i przecier pomidorowy
- Na ko艅cu dodaj m膮k臋 ry偶ow膮 i dobrze wszystko ubij t艂uczkiem do ziemniak贸w
- Formuj malutkie pulpeciki i sma偶 (do momentu, a偶 z ka偶dej strony b臋d膮 z艂ociste) na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego
- Ugotowane ziemniaki odced藕, prze艂贸偶 z powrotem do garnka
- Dodaj do nich mas艂o, s贸l oraz mleko sojowe i ugnie膰 je t艂uczkiem a偶 b臋d膮 kremowej konsystencji
- Przesiekaj lekko kapust臋, zetrzyj marchewk臋 i p贸艂 jab艂ka na tarce o wi臋kszych oczkach i po艂膮cz wszystko w misce
- Dopraw sol膮, pieprzem, olejem i wymieszaj
- Podawaj z dodatkiem srirachy oraz 艣wie偶膮 dymk膮 i kolendr膮
Komentarze
Prze艣lij komentarz