Kiedy Azja spotka si臋 z Polsk膮 馃崪馃 /GF/

Hej! Dzisiaj przychodz臋 do Was z pomys艂em na pikantne azjatyckie klopsiki, ale podane tradycyjnie - z puree z polskich, m艂odych ziemniak贸w oraz pyszn膮 kapust臋 koiszon膮 z Gospodarstwa Rolnego Ludwika Majlerta z dodatkiem s艂odkiego jab艂ka i marchewki.




















Sk艂adniki:

na klopsiki:

  • ok. 250 g tofu 
  • p臋czek 艣wie偶ej kolendry
  • 3 艂y偶ki sosu sriracha
  • 3 艂y偶ki przecieru pomidorowego
  • p贸艂 papryczki chilli
  • 2 z膮bki czosnku
  • p臋czek dymki (bia艂a cz臋艣膰 ale bez cebulki)
  • 4 艂y偶ki m膮ki ry偶owej + do podsypania
  • 艂y偶eczka syropu klonowego
  • 1 jajko z nasion chia (1 艂y偶ka nasion na 3 艂y偶ki wody)
  • s贸l
na puree z ziemniak贸w:

  • 4 ziemniaki
  • 1 艂y偶ka wega艅skiego mas艂a (opcjonalnie)
  • 5 艂y偶ek mleka sojowego nies艂odzonego 
  • s贸l

na sur贸wk臋 z kapusty kiszonej:

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1 艂y偶ka oleju rzepakowego
  • p贸艂 jab艂ka
  • s贸l
Przygotowanie:
  1. W pierwszej kolejno艣ci nastaw wod臋, w kt贸rej b臋d膮 gotowa艂y si臋 ziemniaki
  2. Obierz ziemniaki i pokr贸j na cz臋艣ci tak, aby nie gotowa艂y si臋 one za d艂ugo i dodaj je do wrz膮cej wody
  3. Tofu odci艣nij z nadmiaru wody r臋cznikiem papierowym, a nast臋pnie pokrusz je d艂o艅mi do miski
  4. Do tofu dodaj posiekan膮 drobno kolendr臋, dymk臋 i papryczk臋 chilli, dodaj wyci艣ni臋ty czosnek, "jajko", syrop klonowy, srirach臋 i przecier pomidorowy
  5. Na ko艅cu dodaj m膮k臋 ry偶ow膮 i dobrze wszystko ubij t艂uczkiem do ziemniak贸w
  6. Formuj malutkie pulpeciki i sma偶 (do momentu, a偶 z ka偶dej strony b臋d膮 z艂ociste) na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego 
  7. Ugotowane ziemniaki odced藕, prze艂贸偶 z powrotem do garnka
  8. Dodaj do nich mas艂o, s贸l oraz mleko sojowe i ugnie膰 je t艂uczkiem a偶 b臋d膮 kremowej konsystencji
  9. Przesiekaj lekko kapust臋, zetrzyj marchewk臋 i p贸艂 jab艂ka na tarce o wi臋kszych oczkach i po艂膮cz wszystko w misce
  10. Dopraw sol膮, pieprzem, olejem i wymieszaj
  11. Podawaj z dodatkiem srirachy oraz 艣wie偶膮 dymk膮 i kolendr膮


Komentarze

Popularne posty