Wega艅ska szarlotka 馃崗
Ju偶 jutro walentynki i chocia偶 nie jestem fank膮 tego "艣wi臋ta" (bo przecie偶 mi艂o艣膰 nale偶y dawa膰 i odbiera膰 ca艂y rok 馃槏 ), to przecie偶 zawsze znajdzie si臋 dobra wym贸wka 偶eby upiec szarlotk臋 馃槀
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- jab艂ka na szarlotk臋 (ja zawsze mam s艂oik domowej roboty jab艂ek na szarlotk臋, ale je偶eli nie macie to 偶aden problem - wystarczy udusi膰 (ok 1h) jab艂ka starte na tarce z cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny)
- 200g wega艅skiej margaryny (kasia dla wegan/alsan)
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 3 艂y偶eczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 艂y偶ki wody
- szczypta soli
- 2 艂y偶ki cukru trzcinowego do posypania ciasta
- cynamon, cukier puder
Przygotowanie:
- Do miski przesiej m膮k臋, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, s贸l
- Do suchych sk艂adnik贸w dodaj pokrojon膮 w kostk臋 margaryn臋 i wod臋
- Wyrabiaj ciasto r臋kami do uzyskania jednolitej konsystencji (mas艂o rozpu艣ci si臋 pod wp艂ywem ciep艂a waszych r膮k)
- Oddziel 1/3 ciasta i w艂贸偶 w prze藕roczystej folii do zamra偶alnika
- Przygotuj form臋, wy艂贸偶 j膮 papierem do pieczenia i wy艂贸偶 na sp贸d ciasto (zr贸b te偶 ranty)
- Form臋 w艂贸偶 do lod贸wki
- Ustaw piekarnik g贸ra-d贸艂 na 180 stopni i poczekaj a偶 si臋 nagrzeje
- Gdy piekarnik jest ju偶 rozgrzany - wyjmij form臋 i wy艂贸偶 j膮 jab艂kami
- Z zamra偶alnika wyci膮gnij pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta, rozwa艂kuj j膮 i wy艂贸偶 na g贸r臋 formy lub zetrzyj je na tarce na wierzch jab艂ek.
- Z wierzchu posyp ciasto cukrem trzcinowym i cynamonem a nast臋pnie wstaw do pieczenia na oko艂o 45-50 min.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem oraz cynamonem
Komentarze
Prze艣lij komentarz