Makaron sojowy z pieczarkami 馃崉
Ostatnio ma艂o tutaj by艂o s艂onych da艅, wi臋c postanowi艂am, 偶e wykorzystam dzie艅 wolny i zrobi臋 sobie jaki艣 dobry obiadek. Szybko rzuci艂am okiem na to co mam w lod贸wce (za wiele nie by艂o). W oczy wpad艂y mi sk艂adniki - szpinak, pieczarki i otwarte mleczko kokosowe! Reszta sk艂adnik贸w to rzeczy, kt贸re musz臋 ZAWSZE mie膰 w szafce, czyli makaron sojowy (mo偶e by膰 te偶 ry偶owy), orzechy nerkowca i sos sojowy!
I tak w艂a艣nie powsta艂 ten makaron, na dole znajdziecie przepis i wi臋cej zdj臋膰 :)
I tak w艂a艣nie powsta艂 ten makaron, na dole znajdziecie przepis i wi臋cej zdj臋膰 :)
Sk艂adniki (na 2 porcje):
- 3 z膮bki czosnku
- 3 cm kawa艂ek imbiru
- 3 ma艂e cebulki (ja mia艂am te od cebulki dymki)
- 150g szpinaku 艣wie偶ego
- 4 suszone grzyby shitake (namocz je wcze艣niej 10 min w wodzie i pokr贸j w paski - nie wylewaj wody!!)
- 12 艣rednich/ma艂ych pieczarek
- p贸艂 puszki mleczka kokosowego
- 1 艂y偶ka sosu sojowego ciemnego
- 1 艂y偶ka pasty curry zielonej
- do posypania: szczypiorek i podpra偶one orzechy nerkowca
- olej kokosowy do sma偶enia
Przygotowanie:
- Pieczarek NIE MYJ, jednak dok艂adnie oczy艣膰 je 艣cierk膮 z ziemi (to wa偶ny krok, pieczarki maj膮 ju偶 wystarczaj膮co wody w sobie, nie ma sensu ich dodatkowo "topi膰")
- Odetnij pieczarkom "n贸偶ki" i po艂贸偶 je na bardzo rozgrzan膮 patelni臋 i bez dodatku t艂uszczu sma偶 je z obu stron, a偶 nabior膮 z艂oto-br膮zowego koloru i wtedy prze艂贸偶 je na talerz
- Dodaj 艂y偶eczk臋 oleju kokosowego i sma偶 na nim pokrojony w s艂upki imbir, drobno posiekany czosnek oraz cebulk臋 pokrojon膮 w pi贸rka
- Po minucie bardzo intensywnego sma偶enia (ci膮gle ruszaj patelni膮) wlej na patelni臋 mleko kokosowe, grzyby shitak臋 oraz wod臋 w kt贸rej si臋 moczy艂y
- Dodaj past臋 curry, sos sojowy
- Przygotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i przelej go zimn膮 wod膮 (najlepiej 偶eby by艂 jeszcze lekko twardy)
- Do sosu dodaj makaron, szpinak i dok艂adnie wymieszaj (poczekaj chwil臋 a偶 sos zg臋stnieje, a makaron dojdzie)
- Danie podawaj z usma偶onymi wcze艣niej pieczarkami, szczypiorkiem i podpra偶onymi orzechami nerkowca
Komentarze
Prze艣lij komentarz