Spaghetti Bolognese 馃崫

Za oknem zimno i plucha, wi臋c postanowi艂am przenie艣膰 zar贸wno siebie, jak i Was do s艂onecznej Italii. Bo przecie偶 nie ma z艂ej pory, aby zje艣膰 pyszne spaghetti bolognese!

































Sk艂adniki:

  • 250 g makaronu spaghetii
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 艂y偶ka 
  • 4 艂odygi selera naciowego
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 z膮bek czosnku
  • 3-4 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • 1 艂y偶ka oregano
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 100-150 ml czerwonego wina wega艅skiego (wytrawnego)
  • 250 ml wody
  • s贸l i pieprz
Przygotowanie:
  1. Wstaw du偶y garnek na makaron
  2. Pokr贸j cebul臋, marchewk臋 i seler naciowy w drobn膮 kostk臋
  3. Sma偶 warzywa na oliwie z oliwek (2 min), dodaj syrop klonowy i sma偶 kolejne 4 minuty
  4. Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i dodaj wraz z soczewic膮 do sma偶膮cych si臋 warzyw. Sma偶 dok艂adnie mieszaj膮c. Po chwili dodaj wino
  5. Gdy alkohol odparuje, a wszystkie warzywa przejd膮 cudownym, winnym aromatem mo偶esz dodawa膰 powoli szklank臋 wody ca艂y czas mieszaj膮c
  6. Dodaj passat臋 pomidorow膮 i przyprawy - oregano, s贸l, pieprz i sos sojowy.
  7. Makaron ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  8. Makaron podawaj z sosem oraz 艣wie偶ym oregano/bazyli膮.


Komentarze

Popularne posty