Spaghetti Bolognese 馃崫
Za oknem zimno i plucha, wi臋c postanowi艂am przenie艣膰 zar贸wno siebie, jak i Was do s艂onecznej Italii. Bo przecie偶 nie ma z艂ej pory, aby zje艣膰 pyszne spaghetti bolognese!
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 250 g makaronu spaghetii
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 艂y偶ka
- 4 艂odygi selera naciowego
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 1 z膮bek czosnku
- 3-4 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 1 艂y偶ka oregano
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
- 100-150 ml czerwonego wina wega艅skiego (wytrawnego)
- 250 ml wody
- s贸l i pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw du偶y garnek na makaron
- Pokr贸j cebul臋, marchewk臋 i seler naciowy w drobn膮 kostk臋
- Sma偶 warzywa na oliwie z oliwek (2 min), dodaj syrop klonowy i sma偶 kolejne 4 minuty
- Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i dodaj wraz z soczewic膮 do sma偶膮cych si臋 warzyw. Sma偶 dok艂adnie mieszaj膮c. Po chwili dodaj wino
- Gdy alkohol odparuje, a wszystkie warzywa przejd膮 cudownym, winnym aromatem mo偶esz dodawa膰 powoli szklank臋 wody ca艂y czas mieszaj膮c
- Dodaj passat臋 pomidorow膮 i przyprawy - oregano, s贸l, pieprz i sos sojowy.
- Makaron ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Makaron podawaj z sosem oraz 艣wie偶ym oregano/bazyli膮.
Komentarze
Prze艣lij komentarz