Ciasto francuskie z lobio 馃巺馃徏

U mnie w domu 艣wi臋ta nigdy nie by艂y tradycyjne, zawsze by艂o to po艂膮czenie kuchni polskiej, ale tak偶e gruzi艅skiej - rodzinnej kuchni mojej babci. Takie potrawy jak chaczapuri, pasta lobio, pchali itp nie by艂y nigdy zaskoczeniem.
Dzisiaj chcia艂am pokaza膰 Wam prosty przepis na ciasto francuskie z gruzi艅sk膮 past膮 lobio. Szybkie, proste w przygotowaniu i zapewniam, 偶e pozytywnie zaskoczy waszych go艣ci!






























Sk艂adniki:
  • 2x ciasto francuskie
  • 2x puszka czerwonej fasoli
  • 3 艂y偶ki gor膮cej wody
  • 100g orzech贸w w艂oskich
  • 2 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego
  • 2x czerwona cebula
  • 1 艂y偶eczka nasion kolendry
  • 1 艂y偶eczka chmieli-suneli
  • s贸l
  • 1 艂y偶ka mleka ro艣linnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. 
  2. Fasol臋 dok艂adnie op艂ucz, prze艂贸偶 do miski, dodaj 3 艂y偶ki gor膮cej wody i rozgnie膰 wszystko t艂uczkiem do ziemniak贸w. Odstaw
  3. Na oleju s艂onecznikowym usma偶 na z艂oto pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 wraz z przyprawami
  4. Orzechy w艂oskie zblenduj na "proszek", dodaj do nich cebul臋 wraz z przyprawami i ponownie  zblenduj. Tak przygotowan膮 past臋 dodaj do rozgniecionej fasoli i po艂膮cz dok艂adnie drewanian膮 艂y偶k膮. W razie potrzeby dodaj wi臋cej soli.
  5. Wyjmij z lod贸wki ciasto francuskie (po艂owa farszu powinna starczy膰 na jedno ciasto).
  6. Po艂贸偶 je przed sob膮 poziomo i na prawej po艂owie roz艂贸偶 farsz zostawiaj膮c z ka偶dej strony 2 cm woln膮 przestrze艅. Lew膮 stron臋 ciasta na艂贸偶 na praw膮 (t臋 posmarowan膮 past膮) i zr贸b po bokach wzorki widelcem.
  7. Powt贸rz z drugim ciastem (lub zostaw je na inny dzie艅)
  8. Tak przygotowane ciasto posmaruj z wierzchu mlekiem ro艣linnym i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 min.

Komentarze

Popularne posty