Ciasto francuskie z lobio 馃巺馃徏
U mnie w domu 艣wi臋ta nigdy nie by艂y tradycyjne, zawsze by艂o to po艂膮czenie kuchni polskiej, ale tak偶e gruzi艅skiej - rodzinnej kuchni mojej babci. Takie potrawy jak chaczapuri, pasta lobio, pchali itp nie by艂y nigdy zaskoczeniem.
Dzisiaj chcia艂am pokaza膰 Wam prosty przepis na ciasto francuskie z gruzi艅sk膮 past膮 lobio. Szybkie, proste w przygotowaniu i zapewniam, 偶e pozytywnie zaskoczy waszych go艣ci!
Sk艂adniki:
Dzisiaj chcia艂am pokaza膰 Wam prosty przepis na ciasto francuskie z gruzi艅sk膮 past膮 lobio. Szybkie, proste w przygotowaniu i zapewniam, 偶e pozytywnie zaskoczy waszych go艣ci!
Sk艂adniki:
- 2x ciasto francuskie
- 2x puszka czerwonej fasoli
- 3 艂y偶ki gor膮cej wody
- 100g orzech贸w w艂oskich
- 2 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego
- 2x czerwona cebula
- 1 艂y偶eczka nasion kolendry
- 1 艂y偶eczka chmieli-suneli
- s贸l
- 1 艂y偶ka mleka ro艣linnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Fasol臋 dok艂adnie op艂ucz, prze艂贸偶 do miski, dodaj 3 艂y偶ki gor膮cej wody i rozgnie膰 wszystko t艂uczkiem do ziemniak贸w. Odstaw
- Na oleju s艂onecznikowym usma偶 na z艂oto pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 wraz z przyprawami
- Orzechy w艂oskie zblenduj na "proszek", dodaj do nich cebul臋 wraz z przyprawami i ponownie zblenduj. Tak przygotowan膮 past臋 dodaj do rozgniecionej fasoli i po艂膮cz dok艂adnie drewanian膮 艂y偶k膮. W razie potrzeby dodaj wi臋cej soli.
- Wyjmij z lod贸wki ciasto francuskie (po艂owa farszu powinna starczy膰 na jedno ciasto).
- Po艂贸偶 je przed sob膮 poziomo i na prawej po艂owie roz艂贸偶 farsz zostawiaj膮c z ka偶dej strony 2 cm woln膮 przestrze艅. Lew膮 stron臋 ciasta na艂贸偶 na praw膮 (t臋 posmarowan膮 past膮) i zr贸b po bokach wzorki widelcem.
- Powt贸rz z drugim ciastem (lub zostaw je na inny dzie艅)
- Tak przygotowane ciasto posmaruj z wierzchu mlekiem ro艣linnym i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 min.
Komentarze
Prze艣lij komentarz