Tofucznica z boczniakami
Jedno z moich ulubionych śniadań, czyli TOFUCZNICA! Największa zaleta - za każdym razem mogę ją przyrządzać inaczej i zazwyczaj wszystko co jest w mojej lodówce pasuje do tego śniadania. Ale tym razem zrobiłam leśną, jesienną wersję mojej porannej tofucznicy. Moja mama zaczęła chodować boczniaki, więc korzystając z dostępu do ekologicznej, świeżej dostawy tych oto grzybów zrobiłam tofucznicę właśnie z nimi i uwierzcie - było warto 😎
Składniki:
- 180 g tofu wędzonego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 mała cebula
- 150-200g boczniaków
- 150g jarmużu (umyty i przesiekany, bez twardych części!)
- pół szklanki mleka sojowego (niesłodzonego!)
- czarna sól
- szczypiorek
- do podania: domowy chlebek, pomidory ze świeżo zmielonym pieprzem, jarmuż, pestki słonecznika
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę
- Gdy cebulka lekko się zeszkli możemy dodać pokrojone w paski boczniaki
- Po 3-5 minutach dodajemy pokruszone wędzone tofu i doprawiamy wszystko czarną solą oraz wędzoną papryką
- Dodajemy mleko sojowe i po ok 3 minutach (gdy mleko lekko odparuje) dodajemy jarmuż
- Dokładnie mieszamy wszystko na patelni i czekamy aż jarmuż odrobinę zmięknie
- Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz