Marynowana dynia 馃巸
Sezon dyniowy w pe艂ni, ale mo偶e warto pomy艣le膰 przysz艂o艣ciowo i ju偶 dzi艣 zamarynowa膰 ukochan膮 dyni臋, aby m贸c si臋 cieszy膰 jej smakiem ca艂y rok! U mnie klasyk - dynia w occie z go藕dzikami oraz z go藕dzikami, suszon膮 sk贸rk膮 pomara艅czy i laskami cynamonu 馃檹馃徎
Sk艂adniki:
- 4 kg dyni (u mnie by艂y to dwie sztuki)
- 12 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 45 go藕dzik贸w
- dodatki: suszona sk贸rka pomara艅czy i laski cynamonu
- s艂oiki
Przygotowanie:
- Do du偶ego garnka wla膰 wod臋, ocet, cukier oraz doda膰 go藕dziki
- Powoli doprowadzi膰 do wrzenia
- W tym czasie obra膰 dyni臋 (nie wyrzucajcie pestek, mo偶na je upra偶y膰 w piekarniku i zajada膰 si臋 ze smakiem!)
- Wa偶ne aby nie zostawi膰 mi臋kkiego gniazda nasiennego, kt贸re jest w 艣rodku, poniewa偶 w贸wczas dynia mo偶e zgni膰 w s艂oiczkach
- Dyni臋 pokroi膰 w mniej wi臋cej r贸wn膮 kostk臋 (ok 2x2cm)
- Dyni臋 przek艂ada膰 do s艂oiczka (zape艂niaj膮c ni膮 ca艂e s艂oiczki)
- Nast臋pnie do s艂oik贸w wlewamy zalew臋 (kt贸ra jest wr臋cz wrz膮ca!) pami臋taj膮c aby do ka偶dego s艂oiczka "wpad艂o" mniej wi臋cej po r贸wno go藕dzik贸w (Do wybranych s艂oik贸w dorzucamy r贸wnie偶 suszon膮 sk贸rk臋 pomara艅czy i po lasce cynamonu).
- Zakr臋camy dok艂adnie s艂oiki
- Do du偶ego garnka nalewamy wod臋 (tak aby przykrywa艂a s艂oiki mniej wi臋cej do po艂owy)
- Na dno k艂adziemy 艣cierk臋 (aby s艂oiki nie obija艂y si臋 o dno podczas gotowania)
- Gdy woda w garnku si臋 zagotuj臋 wk艂adamy (mniej wi臋cej po 3) s艂oiki z dyni膮 i gotujemy 10 minut
- Po tym czasie wyci膮gamy s艂oiki i ostawiamy do ostygni臋cia
Komentarze
Prze艣lij komentarz