Balijskie curry 馃嚥馃嚚

Pe艂ne warzyw i bardzo syc膮ce, moje ulubione balijskie curry! Po艂膮czenie smak贸w ostrych, s艂odkich, kwa艣nych oraz peee艂nooo UMAMI 馃槏

Sk艂ad:
  • 40g orzech贸w nerkowca 
  • cebulka dymka
  • 2 papryczki chilli
  • trawa cytrynowa
  • 4 z膮bki czosnku
  • 4 cm kawa艂ek imbiru
  • sok z po艂owy limonki
  • p贸艂 puszki mleczka kokosoweo
  • 1 艂y偶eczka kurkumy
  • 3 艂y偶ki sosu sojowego
  • mango
  • 300g boczniak贸w
  • cukinia
  • 100-150g jarmu偶u
  • 200g ry偶u basmati
  • sezam
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ry偶 zgodnie ze wskaz贸wkami na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj do niego umyty, lekko przesiekany jarmu偶 (bez twardych cz臋艣ci)
  2. Na gor膮c膮 such膮 patelni臋 wrzu膰 orzechy nerkowca, cebulk臋 dymk臋 (ca艂膮, zar贸wno cz臋艣膰 zielon膮 jak i cebulk臋), chilli (je偶eli nie lubicie bardzo ostrych potraw, wyjmijcie wcze艣niej pestki z chilli!), obrany imbir, traw臋 cytrynow膮 i sma偶 oko艂o 10 minut na ma艂ym ogniu
  3. Pod sam koniec mo偶esz wrzuci膰 na patelni臋 r贸wnie偶 艂y偶eczk臋 kurkumy
  4. Gdy wszystko jest ju偶 podpra偶one, wrzucamy nasze sk艂adniki do blendera, dodajemy sok z limonki, sos sojowy oraz mleczko kokosowe
  5. Gotowy sos przelewamy do garnka i dodajemy pokrojon膮 w 膰wiartki cukini臋
  6. Gotujemy maksymalnie 10 minut tak, aby cukinia dalej by艂a al dente, a nie rozgotowana
  7. Pod koniec tego czasu dodajemy posiekane niedbale mango
  8. W czasie  gdy nasze curry dochodzi w garnku, wrzucamy na such膮 patelni臋 boczniaki i sma偶ymy je bez t艂uszczu ok. 7-8 minut
  9. Na koniec ry偶 z jarmu偶em przek艂adamy do miseczki i posypujemy sezamem
  10. Nasze curry r贸wnie偶 przek艂adamy do miski, na wierzch dodajemy podsma偶one boczniaki
  11. Ca艂o艣膰 mo偶emy te偶 posypa膰 wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 dymki oraz orzechami nerkowca








Komentarze

Popularne posty