Balijskie curry 馃嚥馃嚚
Pe艂ne warzyw i bardzo syc膮ce, moje ulubione balijskie curry! Po艂膮czenie smak贸w ostrych, s艂odkich, kwa艣nych oraz peee艂nooo UMAMI 馃槏
Sk艂ad:
- 40g orzech贸w nerkowca
- cebulka dymka
- 2 papryczki chilli
- trawa cytrynowa
- 4 z膮bki czosnku
- 4 cm kawa艂ek imbiru
- sok z po艂owy limonki
- p贸艂 puszki mleczka kokosoweo
- 1 艂y偶eczka kurkumy
- 3 艂y偶ki sosu sojowego
- mango
- 300g boczniak贸w
- cukinia
- 100-150g jarmu偶u
- 200g ry偶u basmati
- sezam
Przygotowanie:
- Ugotuj ry偶 zgodnie ze wskaz贸wkami na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj do niego umyty, lekko przesiekany jarmu偶 (bez twardych cz臋艣ci)
- Na gor膮c膮 such膮 patelni臋 wrzu膰 orzechy nerkowca, cebulk臋 dymk臋 (ca艂膮, zar贸wno cz臋艣膰 zielon膮 jak i cebulk臋), chilli (je偶eli nie lubicie bardzo ostrych potraw, wyjmijcie wcze艣niej pestki z chilli!), obrany imbir, traw臋 cytrynow膮 i sma偶 oko艂o 10 minut na ma艂ym ogniu
- Pod sam koniec mo偶esz wrzuci膰 na patelni臋 r贸wnie偶 艂y偶eczk臋 kurkumy
- Gdy wszystko jest ju偶 podpra偶one, wrzucamy nasze sk艂adniki do blendera, dodajemy sok z limonki, sos sojowy oraz mleczko kokosowe
- Gotowy sos przelewamy do garnka i dodajemy pokrojon膮 w 膰wiartki cukini臋
- Gotujemy maksymalnie 10 minut tak, aby cukinia dalej by艂a al dente, a nie rozgotowana
- Pod koniec tego czasu dodajemy posiekane niedbale mango
- W czasie gdy nasze curry dochodzi w garnku, wrzucamy na such膮 patelni臋 boczniaki i sma偶ymy je bez t艂uszczu ok. 7-8 minut
- Na koniec ry偶 z jarmu偶em przek艂adamy do miseczki i posypujemy sezamem
- Nasze curry r贸wnie偶 przek艂adamy do miski, na wierzch dodajemy podsma偶one boczniaki
- Ca艂o艣膰 mo偶emy te偶 posypa膰 wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 dymki oraz orzechami nerkowca
Komentarze
Prze艣lij komentarz