Tofurnik na zimno


Kolejne słodkości z urodzin babci. Tym razem przepyszny, kremowy, waniliowy tofurnik z dodatkiem soczystego granatu i podprażonych migdałów. Bez pieczenia, bardzo szybki w przygotowaniu i z pewnością grzechu wart!

Składniki:
  • na spód: 4 garści daktyli, 4 garści podprażonych migdałów 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu daktylowego, 4 łyżki kakao
  • 500 g tofu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do dekoracji: rozpuszczona gorzka czekolada, owoce granatu oraz podprażone migdały
Przygotowanie:
  1. Zblenduj składniki na spód i wyłóż na okrągłą formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki
  2. W garnku zagotuj mleko, cukier puder i agar
  3. Do blendera włóż tofu, zagotowane wcześniej mleko oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do lodówki na minimum 2h.
  5. Gdy masa będzie już ścięta możemy udekorować tofurnik roztopioną czekoladą, granatem i migałami.























Komentarze

Popularne posty