Tofurnik na zimno
Kolejne słodkości z urodzin babci. Tym razem przepyszny, kremowy, waniliowy tofurnik z dodatkiem soczystego granatu i podprażonych migdałów. Bez pieczenia, bardzo szybki w przygotowaniu i z pewnością grzechu wart!
Składniki:
- na spód: 4 garści daktyli, 4 garści podprażonych migdałów 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu daktylowego, 4 łyżki kakao
- 500 g tofu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki agaru
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do dekoracji: rozpuszczona gorzka czekolada, owoce granatu oraz podprażone migdały
Przygotowanie:
- Zblenduj składniki na spód i wyłóż na okrągłą formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki
- W garnku zagotuj mleko, cukier puder i agar
- Do blendera włóż tofu, zagotowane wcześniej mleko oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do lodówki na minimum 2h.
- Gdy masa będzie już ścięta możemy udekorować tofurnik roztopioną czekoladą, granatem i migałami.
Komentarze
Prześlij komentarz