Makaron z brukselką i brokułami







































Składniki:
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 100 g brokuła
  • 100 g brukselki
  • 75g tofu
  • 50g podprażonych nerkowców
  • po 1 łyżce podprażonego sezamu czarnego i białego
  • cebulka dymka
  • garść szpinaku
  • sos: zblendowana papryczka chilli, ząbek czosnku, 1 łyżka tahini, 3 łyżki wody, 2 łyżki sosu sojowego, 2cm kawałek imbiru, sok z połowy limonki, 3 łyżki mleczka kokosowego
  • olej kokosowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zamocz w zimnej wodzie na czas przygotowywania naszego sosu
  2. Tofu podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego na złoty kolor i wyłóż na ręcznik papierowy
  3. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca i sezam
  4. Przygotuj sos: wszystkie składniki zblenduj na jednolitą konsystencję
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej sos, dodaj pokrojone na ćwiartki brukselki oraz brokuła i dokładnie wymieszaj
  6. Posiekaj cebulkę dymkę oraz umyj i lekko przesiekaj szpinak
  7. Do sosu z warzywami wrzuć namoczony wcześniej makaron
  8. Dokładnie wymieszaj i po 2 min zdejmij wszystko z ognia
  9. Dodaj szpinak, cebulkę dymkę oraz nerkowce i sezam. Wymieszaj
  10. Po wyłożeniu na talerz dodaj na wierzch podsmażone wcześniej tofu

Komentarze

Popularne posty