Makaron z brukselką i brokułami
Składniki:
- 50 g makaronu ryżowego
- 100 g brokuła
- 100 g brukselki
- 75g tofu
- 50g podprażonych nerkowców
- po 1 łyżce podprażonego sezamu czarnego i białego
- cebulka dymka
- garść szpinaku
- sos: zblendowana papryczka chilli, ząbek czosnku, 1 łyżka tahini, 3 łyżki wody, 2 łyżki sosu sojowego, 2cm kawałek imbiru, sok z połowy limonki, 3 łyżki mleczka kokosowego
- olej kokosowy
- Makaron ryżowy zamocz w zimnej wodzie na czas przygotowywania naszego sosu
- Tofu podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego na złoty kolor i wyłóż na ręcznik papierowy
- Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca i sezam
- Przygotuj sos: wszystkie składniki zblenduj na jednolitą konsystencję
- Na rozgrzaną patelnię wlej sos, dodaj pokrojone na ćwiartki brukselki oraz brokuła i dokładnie wymieszaj
- Posiekaj cebulkę dymkę oraz umyj i lekko przesiekaj szpinak
- Do sosu z warzywami wrzuć namoczony wcześniej makaron
- Dokładnie wymieszaj i po 2 min zdejmij wszystko z ognia
- Dodaj szpinak, cebulkę dymkę oraz nerkowce i sezam. Wymieszaj
- Po wyłożeniu na talerz dodaj na wierzch podsmażone wcześniej tofu
Komentarze
Prześlij komentarz