Makaron soba z groszkiem cukrowym



























Kuchnia azjatycka zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc na moim blogu będzie jej zdecydowanie dużo! Dzisiaj mój ukochany, gryczany makaron soba z dodatkiem sosu na bazie tahini, złocistego tofu i blanszowanego cukrowego groszku :)

Składniki:

  • 50 g makaronu soba
  • 100 g tofu
  • 150 g groszku cukrowego
  • dymka (zielona część)
  • sezam
  • bazylia azjatycka
  • kiełki fasoli mung
  • sos: 2 łyżki tahini (pasta sezamowa), starty ząbek czosnku i 3 cm kawałek imbiru, sok z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody
Przygotowanie:
  1. Makaron soba ugotuj zodnie z czasem podanym na opakowaniu
  2. Zblanszuj groszek cukrowy (gotuj go w osolonej wodzie ok. 3 min, następnie przełóż na chwilę do wody z lodem)
  3. Tofu usmaż na złoto na odrobinie oleju kokosowego
  4. Przygotuj sos: wszystkie składniki zblenduj
  5. Połącz makaron, z groszkiem cukrowym oraz sosem i dokładnie wymieszaj
  6. Po wyłożeniu na talerz dodaj tofu na wierzch, posyp wszystko sezamem, posiekaną w paski bazylią tajską oraz dymką i kiełkami




Komentarze

Popularne posty