Makaron soba z groszkiem cukrowym
Kuchnia azjatycka zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc na moim blogu będzie jej zdecydowanie dużo! Dzisiaj mój ukochany, gryczany makaron soba z dodatkiem sosu na bazie tahini, złocistego tofu i blanszowanego cukrowego groszku :)
Składniki:
- 50 g makaronu soba
- 100 g tofu
- 150 g groszku cukrowego
- dymka (zielona część)
- sezam
- bazylia azjatycka
- kiełki fasoli mung
- sos: 2 łyżki tahini (pasta sezamowa), starty ząbek czosnku i 3 cm kawałek imbiru, sok z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody
Przygotowanie:
- Makaron soba ugotuj zodnie z czasem podanym na opakowaniu
- Zblanszuj groszek cukrowy (gotuj go w osolonej wodzie ok. 3 min, następnie przełóż na chwilę do wody z lodem)
- Tofu usmaż na złoto na odrobinie oleju kokosowego
- Przygotuj sos: wszystkie składniki zblenduj
- Połącz makaron, z groszkiem cukrowym oraz sosem i dokładnie wymieszaj
- Po wyłożeniu na talerz dodaj tofu na wierzch, posyp wszystko sezamem, posiekaną w paski bazylią tajską oraz dymką i kiełkami
Komentarze
Prześlij komentarz