Kremowa tofucznica z kurkami
Brr.. wróciłam do jesiennej Polski 2 dni temu i wracam do Was z głową pełną pomysłów i nowej wiedzy! Już wkrótce pojawią się pierwsze Meksykańskie przepisy, a tymczasem ja po powrocie miałam ochotę na mój jesienny klasyki, czyli kremową TOFUCZNICĘ Z KURKAMI!
Składniki:
- pół białej cebuli
- garść kurek
- pół kostki tofu
- 1 łyżka wegańskiego masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól czarna
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Zaczynamy od porządnego umycia kurek. Ja zawsze moczę kurki w zimnej wodzie, moim zdaniem jest to najlepszy sposób na pozbycie się ziemi. Gdy kurki są już dokładnie umyte, wykładam je na ręcznik do wyschnięcia.
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy lekko na patelni z masłem.
- Gdy cebula jest już lekko złota dodajemy kurki (jeśli są duże - kroimy je wcześniej na mniejsze kawałki) i smażymy do czasu aż zmiękną
- Następnie dodajemy pokruszone tofu i doprawiamy kurkumą, czarną solą oraz pieprzem.
- Na koniec posypujemy tofucznicę szczypiorkiem i gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz