Cynamonki 🍩
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżki wegańskiego masła + kolejne 3 do posmarowania gotowego ciasta
- 1 szklanka mleka (250ml)
- paczka suchych drożdży
- cynamon
- cukier muscovado
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej mleko z 3 łyżkami masła do około 20-30 stopni (tak żeby było ciepłe, nie gorące!)
- Przełóż do miski i dodaj drożdże, szczyptę soli i łyżeczkę cukru, Pozostaw na ok. 20 min żeby drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie tego czasu powoli dodawaj mąkę (po szklance na raz, najlepiej przesiewając ją aby napowietrzyć ciasto)
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 1-2h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
- Piekarnik ustaw na 180 stopni.
- Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta, posmaruj roztopionym masłem, posyp sporą ilością cukru oraz cynamonem.
- Ciasto zwijaj wzdłuż, następnie potnij je na 2-3cm "ślimaczki"
- Układaj je obok siebie w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 min.
- Opcjonalnie: ja do każdego ślimaczka wkładałam jeszcze mały kawałek czekolady 🍫
Komentarze
Prześlij komentarz