Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Ciasto bananowo-orzechowo-czekoladowe 馃崒馃馃崼
Sk艂adniki:
- 5 bardzo dojrza艂ych banan贸w
- 1 艂y偶ka nasion chia zamoczonych w 3 艂y偶kach wody
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 艂y偶ka oleju kokosowego
- 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki m膮ki (ja po艂膮czy艂am m膮k臋 pszenn膮 i kokosow膮)
- 2 du偶e gar艣ci SOLONYCH, przesiekanych orzechszk贸w ziemnych
- p贸艂 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- kakao (oko艂o 2-3 艂y偶ki)
- 1/4 szklanki mleka ro艣linnego (u mnie ry偶owe, waniliowe)
Przepis:
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (termoobieg)
- 4 banany rozgnie艣膰 dobrze widelcem, doda膰 nasiona chia namoczone w wcze艣niej w wodzie, syrop klonowy, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy
- Do mokrych sk艂adnik贸w dodajemy przesian膮 m膮k臋, posiekane orzeszki ziemne, sod臋 i proszek do pieczenia (zostawiamy odrobin臋 orzeszk贸w do posypania na wierzchu)
- Wszystko dok艂adnie mieszamy
- Gdy masa jest ju偶 gotowa, po艂ow臋 przek艂adamy do innej miseczki i dodajemy kakao oraz mleko ro艣linne. Dok艂adnie mieszamy
- Form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy na przemian jedn膮 i drug膮 mas膮
- Przekrawamy banana wzd艂u偶 na p贸艂 i wyk艂adamy na g贸rze ciasta.
- Posypujemy orzeszkami i wk艂adamy do piekarnika na ok. 45min (max. godzin臋)
Komentarze
Prze艣lij komentarz