Ciasto bananowo-orzechowo-czekoladowe 馃崒馃馃崼



Sk艂adniki:
  • 5 bardzo dojrza艂ych banan贸w
  • 1 艂y偶ka nasion chia zamoczonych w 3 艂y偶kach wody
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 艂y偶ka oleju kokosowego
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki m膮ki (ja po艂膮czy艂am m膮k臋 pszenn膮 i kokosow膮)
  • 2 du偶e gar艣ci SOLONYCH, przesiekanych orzechszk贸w ziemnych
  • p贸艂 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • kakao (oko艂o 2-3 艂y偶ki)
  • 1/4 szklanki mleka ro艣linnego (u mnie ry偶owe, waniliowe)
Przepis:
  1. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (termoobieg)
  2. 4 banany rozgnie艣膰 dobrze widelcem, doda膰 nasiona chia namoczone w wcze艣niej w wodzie, syrop klonowy, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy
  3. Do mokrych sk艂adnik贸w dodajemy przesian膮 m膮k臋, posiekane orzeszki ziemne, sod臋 i proszek do pieczenia (zostawiamy odrobin臋 orzeszk贸w do posypania na wierzchu)
  4. Wszystko dok艂adnie mieszamy
  5. Gdy masa jest ju偶 gotowa, po艂ow臋 przek艂adamy do innej miseczki i dodajemy kakao oraz mleko ro艣linne. Dok艂adnie mieszamy
  6. Form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy na przemian jedn膮 i drug膮 mas膮 
  7. Przekrawamy banana wzd艂u偶 na p贸艂 i wyk艂adamy na g贸rze ciasta.
  8. Posypujemy orzeszkami i wk艂adamy do piekarnika na ok. 45min (max. godzin臋)






Komentarze

Popularne posty