Muffinki broku艂owo serowe 馃
Pyszneeee muffinki broku艂owe z kremowym serem z nerkowc贸w. Idealne, aby zabra膰 je w podr贸偶, do pracy, szko艂y czy na uczelni臋 :)
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki p艂atk贸w dro偶d偶owych nieaktywnych
- po 2 艂y偶eczki cukru (u mnie palmowy) i soli
- 2 szklanki mleka ro艣linnego
- 4 艂y偶ki oliwy z oliwek
- du偶a 艂y偶ka musztardy dijon
- 4 szklanki rozdrobnionego broku艂a
- 1 z膮bek czosnku
- sos serowy: p贸艂 szklanki mleka ro艣linnego, p贸艂 szklanki p艂atk贸w dro偶d偶owych, gar艣膰 namoczonych przez noc nerkowc贸w, s贸l
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 艁膮czymy ze sob膮 suche sk艂adniki w misce i dok艂adnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu po艂膮cz dok艂adnie mokre sk艂adniki.
- Po艂膮cz ze sob膮 zawarto艣膰 obu misek i dodaj rozdrobnionego broku艂a wraz z przeci艣ni臋tym przez prask臋 proszkiem
- Wymieszaj dok艂adnie ciasto i nape艂nij nim posmarowane wcze艣niej oliw膮 z oliwek foremki
- Piecz muffinki z termoobiegiem przez ok. 20-30 min
- W trakcie pieczenia przygotuj sos serowy: zblenduj wszystkie sk艂adniki na jednolit膮 mas臋 (w razie konieczno艣ci dodaj wod臋). Gdy sos ma jednolit膮 konsystencj臋 - wlej go do garnka, zagotuj i poczekaj a偶 zg臋stnieje.
- Gdy muffinki ostygn膮 mo偶na pola膰 je sosem serowym
- Smacznego :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz