Badridżani nigvzit 🍆 🥜














































Babcia zawsze przygotowywała dużo przepysznych potraw ze swojej rodzinnej Gruzji, ale to jest definitywnie jeden z moich faworytów - Badridżani nigvzit, czyli bakłażany z pastą orzechową.
Oto kilka tipów, które na pewno Wam się przydadzą żeby przygotować prawdziwie gruzińskie bakłażany!

TIP #1 smaż bakłażany koniecznie na oleju SŁONECZNIKOWYM
TIP #2 nie dodawaj na patelnie zbyt dużo oleju na raz, ponieważ bakłażany bardzo szybko "piją" tłuszcz
TIP #3 po pokrojeniu bakłażana posyp bakłażany solą z każdej strony i wyłóż na ręczniku papierowym. Po 10 minutach umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć.
TIP #4 ważne jest aby nie pomijać SZAFRANU w paście orzechowej, ponieważ podnosi on walory smakowe potrawy
TIP #5 Warto również nabyć kaukaską przyprawę CHMELI SUNELI, która (jak sprawdziłam)          dostępna jest w wielu sklepach internetowych oraz stacjonarnie w Kuchniach Świata. Jest to                niezbędny składnik pasty. 

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 200g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka młotkowanych ziaren kolendry 
  • łyżeczka chmeli suneli
  • szczypta szafranu
  • sól
  • łyżka octu winnego (białego)
  • kolendra
  • owoce granatu
  • olej słonecznikowy
Przygotowanie: 
  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry (ok. 0,5 cm) i smażymy krótko z obu stron na złoty kolor
  2. Wykładamy usmażone bakłażany na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  3. Przygotowujemy pastę: w moździeżu ucieramy czosnek z solą i ziarnami kolendry, następnie dodajemy orzechy, wodę, ocet i kolendrę. Ucieramy
  4. Na koniec dodajemy posiekane chilli bez pestek (niewielka ilość), 1-2 nitki szafranu (lub jeżeli nie macie możliwości dodania szafranu, użyjcie kurkumy) oraz chmieli suneli
  5. Każdy plaster bakłażana smarujemy cienko pastą, a następnie zawijamy w rulonik
  6. Tak przygotowane bakłażany możecie "spiąć" wykałaczką i wyłożyć na talerzu
  7. Na koniec bakłażany można polać pozostałą pastą (można ją trochę rozwodnić) oraz posypać je owocem granatu i świeżą kolendrą







Komentarze

Popularne posty