Badridżani nigvzit 🍆 🥜
Babcia zawsze przygotowywała dużo przepysznych potraw ze swojej rodzinnej Gruzji, ale to jest definitywnie jeden z moich faworytów - Badridżani nigvzit, czyli bakłażany z pastą orzechową.
Oto kilka tipów, które na pewno Wam się przydadzą żeby przygotować prawdziwie gruzińskie bakłażany!
TIP #1 smaż bakłażany koniecznie na oleju SŁONECZNIKOWYM
TIP #2 nie dodawaj na patelnie zbyt dużo oleju na raz, ponieważ bakłażany bardzo szybko "piją" tłuszcz
TIP #3 po pokrojeniu bakłażana posyp bakłażany solą z każdej strony i wyłóż na ręczniku papierowym. Po 10 minutach umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć.
TIP #4 ważne jest aby nie pomijać SZAFRANU w paście orzechowej, ponieważ podnosi on walory smakowe potrawy
TIP #5 Warto również nabyć kaukaską przyprawę CHMELI SUNELI, która (jak sprawdziłam) dostępna jest w wielu sklepach internetowych oraz stacjonarnie w Kuchniach Świata. Jest to niezbędny składnik pasty.
Składniki:
- 3 bakłażany
- 200g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 3 łyżki wody
- łyżeczka młotkowanych ziaren kolendry
- łyżeczka chmeli suneli
- szczypta szafranu
- sól
- łyżka octu winnego (białego)
- kolendra
- owoce granatu
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry (ok. 0,5 cm) i smażymy krótko z obu stron na złoty kolor
- Wykładamy usmażone bakłażany na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Przygotowujemy pastę: w moździeżu ucieramy czosnek z solą i ziarnami kolendry, następnie dodajemy orzechy, wodę, ocet i kolendrę. Ucieramy
- Na koniec dodajemy posiekane chilli bez pestek (niewielka ilość), 1-2 nitki szafranu (lub jeżeli nie macie możliwości dodania szafranu, użyjcie kurkumy) oraz chmieli suneli
- Każdy plaster bakłażana smarujemy cienko pastą, a następnie zawijamy w rulonik
- Tak przygotowane bakłażany możecie "spiąć" wykałaczką i wyłożyć na talerzu
- Na koniec bakłażany można polać pozostałą pastą (można ją trochę rozwodnić) oraz posypać je owocem granatu i świeżą kolendrą
Komentarze
Prześlij komentarz