Wschodnie rarytasy 馃尭馃槑



Kilka dni temu wstawi艂am zdj臋cie swojego 艣niadania, na kt贸rym wida膰 by艂o kanapk臋 z hummusem w zwi膮zku z czym pojawi艂o si臋 du偶o pyta艅 o przepis. Ale 偶eby nie by艂o tak 艂atwo, postanowi艂am spr贸bowa膰 czego艣 jeszcze - hummus z burakami oraz z arabsk脿 mieszank膮 przypraw Za'atar :)

Sk艂adniki:
  • Szklanka (suchej) ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
  • Ma艂y z膮bek czosnku
  • 4 艂y偶ki pasty tahini
  • Woda 
  • Sok wyci艣ni臋ty z po艂owy cytryny
  • S贸l
  • Za'atar
  • Papryka w臋dzona (s艂odka lub ostra)
  • Kmin rzymski
  • Oliwa z oliwek
  • Opcjonalnie: czarnuszka
Przygotowanie:
  1. Do blendera wrzu膰 ciecierzyc臋, czosnek, tahini, sok z cytryny, p贸艂 艂y偶eczki kuminu oaz s贸l. Blenduj kilka sekund
  2. Stopniowo dodawaj lodowata wod臋 tak a偶 hummus b臋dzie mia艂 idealn膮 konsystencj臋 (u mnie by艂o to oko艂o p贸艂 szklanki)
  3. Po艂ow臋 hummusu prze艂贸偶 do miseczki 
  4. Do drugiej po艂owy dorzu膰 jednego, upieczonego i obranego buraka oraz 2 艂y偶ki za'ataru. Ca艂o艣膰 zblenduj
  5. Klasyczny hummus skrop oliw膮 z oliwek, posyp w臋dzona papryk膮 oraz czarnuszk膮
  6. Hummus z burakiem posyp z wierzchu za'atarem
Ja lubi臋 dodawa膰 taki hummus do ro偶nego rodzaju buddha bowls, je艣膰 z warzywami albo upiec do tego chlebki naan i/lub falafele :)

 
  

Komentarze

Popularne posty