Wschodnie rarytasy 馃尭馃槑
Kilka dni temu wstawi艂am zdj臋cie swojego 艣niadania, na kt贸rym wida膰 by艂o kanapk臋 z hummusem w zwi膮zku z czym pojawi艂o si臋 du偶o pyta艅 o przepis. Ale 偶eby nie by艂o tak 艂atwo, postanowi艂am spr贸bowa膰 czego艣 jeszcze - hummus z burakami oraz z arabsk脿 mieszank膮 przypraw Za'atar :)
Sk艂adniki:
- Szklanka (suchej) ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
- Ma艂y z膮bek czosnku
- 4 艂y偶ki pasty tahini
- Woda
- Sok wyci艣ni臋ty z po艂owy cytryny
- S贸l
- Za'atar
- Papryka w臋dzona (s艂odka lub ostra)
- Kmin rzymski
- Oliwa z oliwek
- Opcjonalnie: czarnuszka
Przygotowanie:
- Do blendera wrzu膰 ciecierzyc臋, czosnek, tahini, sok z cytryny, p贸艂 艂y偶eczki kuminu oaz s贸l. Blenduj kilka sekund
- Stopniowo dodawaj lodowata wod臋 tak a偶 hummus b臋dzie mia艂 idealn膮 konsystencj臋 (u mnie by艂o to oko艂o p贸艂 szklanki)
- Po艂ow臋 hummusu prze艂贸偶 do miseczki
- Do drugiej po艂owy dorzu膰 jednego, upieczonego i obranego buraka oraz 2 艂y偶ki za'ataru. Ca艂o艣膰 zblenduj
- Klasyczny hummus skrop oliw膮 z oliwek, posyp w臋dzona papryk膮 oraz czarnuszk膮
- Hummus z burakiem posyp z wierzchu za'atarem
Ja lubi臋 dodawa膰 taki hummus do ro偶nego rodzaju buddha bowls, je艣膰 z warzywami albo upiec do tego chlebki naan i/lub falafele :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz