Tofurnik Oreo 馃嵃馃崼

  

Sk艂adniki: 
  • Na sp贸d: 176 gram贸w ciastek Oreo i 2-3 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 360 gram贸w tofu 
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • Sk贸rka otarta z cytryny
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej 
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczonej w k膮pieli wodnej
  • 3/4 szklanki cukru pudru/syropu z agawy/klonowego 
  • P贸艂 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • Szczypta soli
  • Na wierzch: pokruszone ciastka Oreo i upra偶one "chipsy" kokosowe 
Przygotowanie:
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni
  2. Oreo w艂贸偶 do woreczka razem z olejem kokosowym i pokrusz wszystko na drobne kawa艂ki
  3. Wy艂贸偶 blach臋 papierem do pieczenia i dok艂adnie rozprowad藕 na nim mas臋 z ciastek. Nast臋pnie w艂贸偶 blach臋 do lod贸wki
  4. Do blendera dodaj pozosta艂e sk艂adniki (opr贸cz mleka kokosowego) i chwile blenduj
  5. Powoli dodawaj mleko kokosowe
  6. Gdy wszystko b臋dzie ju偶 jednolicie zblendowane, wyjmij blach臋 z lod贸wki i wylej na ni膮 ca艂膮 mas臋 tofurnikow膮
  7. W艂贸偶 ciasto do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperatur臋 do 120 stopni i piecz kolejne 45 minut
  8. Tofurnik ostud藕, a nast臋pnie posyp go pokruszonym Oreo i "chipsami" kokosowymi 
 馃槺馃槺馃構馃構

 
 

Komentarze

Popularne posty