Tofurnik Oreo 馃嵃馃崼
Sk艂adniki:
- Na sp贸d: 176 gram贸w ciastek Oreo i 2-3 艂y偶ki oleju kokosowego
- 360 gram贸w tofu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- Sk贸rka otarta z cytryny
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczonej w k膮pieli wodnej
- 3/4 szklanki cukru pudru/syropu z agawy/klonowego
- P贸艂 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- Szczypta soli
- Na wierzch: pokruszone ciastka Oreo i upra偶one "chipsy" kokosowe
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni
- Oreo w艂贸偶 do woreczka razem z olejem kokosowym i pokrusz wszystko na drobne kawa艂ki
- Wy艂贸偶 blach臋 papierem do pieczenia i dok艂adnie rozprowad藕 na nim mas臋 z ciastek. Nast臋pnie w艂贸偶 blach臋 do lod贸wki
- Do blendera dodaj pozosta艂e sk艂adniki (opr贸cz mleka kokosowego) i chwile blenduj
- Powoli dodawaj mleko kokosowe
- Gdy wszystko b臋dzie ju偶 jednolicie zblendowane, wyjmij blach臋 z lod贸wki i wylej na ni膮 ca艂膮 mas臋 tofurnikow膮
- W艂贸偶 ciasto do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperatur臋 do 120 stopni i piecz kolejne 45 minut
- Tofurnik ostud藕, a nast臋pnie posyp go pokruszonym Oreo i "chipsami" kokosowymi
馃槺馃槺馃構馃構
Komentarze
Prze艣lij komentarz