Curry z batata 🍠🥕🍆


Dzisiaj jedno z moich ulubionych comfort food, czyli curry z batatem, bakłażanem oraz marchewką! Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu dania, które dobrze smakują również na zimno, jeżeli zdecydujemy się zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię.


Składniki:
  • 1 duży batat
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • cebulka dymka (cebula i szczypior)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 100 g ryżu basmati
  • świeży szpinak
  • kiełki
  • garść podprażonych orzechów nerkowca
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sól, kurkuma
  • opcjonalnie: limonka/cytryna

Przygotowanie:
  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie
  2. W między czasie pokrój drobno cebulę, czosnek i zetrzyj kawałek imbiru na tarce
  3. Wrzuć wszystko na patelnie z olejem kokosowym i dodaj do tego pastę curry
  4. Chwilę podsmaż i zalej mlekiem kokosowym.
  5. Zmniejsz ogień i zacznij kroić resztę warzyw w dość sporą kostkę: batata, bakłażana i marchewkę
  6. Wrzuć warzywa na suchą patelnię i lekko je "przypal"
  7. Następnie dodaj warzywa do curry i wszystko dokładnie zamieszaj
  8. Dopraw curry sosem sojowym, masłem orzechowym, solą oraz 1 łyżeczką kurkumy
  9. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj szpinak i zdejmij wszystko z ognia
  10. Na talerz wyłóż ryż i curry a z wierzchu posyp wszystko kiełkami, orzechami nerkowca oraz szczypiorkiem.
  11. Ja lubię wszystko skropić jeszcze sokiem z limonki bądź cytryny.



Komentarze

Popularne posty