Curry z batata 🍠🥕🍆
Dzisiaj jedno z moich ulubionych comfort food, czyli curry z batatem, bakłażanem oraz marchewką! Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu dania, które dobrze smakują również na zimno, jeżeli zdecydujemy się zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię.
Składniki:
- 1 duży batat
- 2 marchewki
- 1 bakłażan
- 1 puszka mleka kokosowego
- cebulka dymka (cebula i szczypior)
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 100 g ryżu basmati
- świeży szpinak
- kiełki
- garść podprażonych orzechów nerkowca
- olej kokosowy do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- sól, kurkuma
- opcjonalnie: limonka/cytryna
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie
- W między czasie pokrój drobno cebulę, czosnek i zetrzyj kawałek imbiru na tarce
- Wrzuć wszystko na patelnie z olejem kokosowym i dodaj do tego pastę curry
- Chwilę podsmaż i zalej mlekiem kokosowym.
- Zmniejsz ogień i zacznij kroić resztę warzyw w dość sporą kostkę: batata, bakłażana i marchewkę
- Wrzuć warzywa na suchą patelnię i lekko je "przypal"
- Następnie dodaj warzywa do curry i wszystko dokładnie zamieszaj
- Dopraw curry sosem sojowym, masłem orzechowym, solą oraz 1 łyżeczką kurkumy
- Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj szpinak i zdejmij wszystko z ognia
- Na talerz wyłóż ryż i curry a z wierzchu posyp wszystko kiełkami, orzechami nerkowca oraz szczypiorkiem.
- Ja lubię wszystko skropić jeszcze sokiem z limonki bądź cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz