Bezglutenowy makaron cytrynowo-szparagowy 馃崑馃崫
Dzisiaj w sklepie zobaczy艂am szparagi i w mojej g艂owie od razu narodzi艂 si臋 pomys艂 na ten niesamowicie pyszny makaron. Mia艂am w domu w臋dzone tofu i reszt臋 potrzebnych mi sk艂adnik贸w. Wysz艂o rewelacyjnie, wi臋c postanowi艂am podzieli膰 si臋 z Wami tym przepisem.
Sk艂adniki:
- 100g makaronu kukurydzianego (penne)
- p贸艂 p臋czka szparag贸w
- 100g tofu w臋dzonego
- 1 szklanka mleka ro艣linnego
- 2 艂y偶ki jogurtu sojowego (mo偶na pomin膮膰)
- p贸艂 szklanki p艂atk贸w dro偶d偶owych
- sk贸ra starta z ca艂ej cytryny
- sok z po艂owy cytryny
- s贸l
- pieprz
- gar艣膰 szpinaku i kilka li艣ci 艣wie偶ej bazylii
- podpra偶one migda艂y
Przygotowanie:
- Zagotuj wod臋 na makaron i ugotuj go al dente
- Dok艂adnie umyj szparagi. Od艂am ko艅c贸wki szparag贸w odpowiednio przytrzymuj膮c bli偶ej dolnej cz臋艣ci p臋du. Pokr贸j je na mniejsze, 4 cm kawa艂ki.
- Tofu pokr贸j w ma艂膮 kostk臋
- Przygotuj sos: do blendera wlej mleko ro艣linne, jogurt sojowy, p艂atki dro偶d偶owe, sk贸rk臋 z cytryny oraz sok, dodaj r贸wnie偶 pieprz i s贸l do smaku. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tofu wrzu膰 do rozgrzanego garnka i chwil臋 podsma偶. Dodaj przygotowane wcze艣niej szparagi (zostaw g艂贸wki szparag贸w, poniewa偶 robi膮 si臋 one du偶o kr贸cej) i wszystko zalej przygotowanym sosem.
- Poczekaj a偶 sos zredukuje si臋 i zrobi si臋 g臋sty i kremowy.
- Do sosu dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj
- Odstaw garnek z ognia i dodaj posiekany wcze艣niej szpinak i bazyli臋
- Na koniec danie posyp pra偶onymi migda艂ami i odrobin膮 p艂atk贸w dro偶d偶owych.
- Voil脿, gotowe! :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz