Korzenny pudding chia ☀️🙌🏽

 

Składniki: 
  • 1 mango
  • Garść podprażonych migdałów 
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie super sprawdziło się jaglane firmy Natumi, które jest naturalnie słodkie. Myślę, że można je spokojnie zastąpić ryżowym)
  • 6 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
  • Przyprawy podprazone na patelni i zmielone w moździerzu: kawałek laski cynamonu, ziarno kardamonu, 2 goździki, 1/4 anyżu 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilia (pomoże utrzeć wszystko w moździerzu)
Przygotowanie:
  1. Przygotować przyprawę i dodać ją (przesianą przez małe sitko) do miski z mlekiem i nasionami chia
  2. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
  3. Teraz czas na mango: obrane i pokrojone przełożyć do blendera i miksować na gładka masę
  4. Ponownie zamieszać mleko z nasionami chia
  5. Odczekać kilka godzin aż masa zgęstnieje i wykładać w naczyniu naprzemiennie z musem z mango
  6. Z wierzchu wszystko posypać prażonymi płatkami migdałów. 

 

 

Komentarze

Popularne posty