Korzenny pudding chia ☀️🙌🏽
Składniki:
- 1 mango
- Garść podprażonych migdałów
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie super sprawdziło się jaglane firmy Natumi, które jest naturalnie słodkie. Myślę, że można je spokojnie zastąpić ryżowym)
- 6 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
- Przyprawy podprazone na patelni i zmielone w moździerzu: kawałek laski cynamonu, ziarno kardamonu, 2 goździki, 1/4 anyżu
- 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilia (pomoże utrzeć wszystko w moździerzu)
Przygotowanie:
- Przygotować przyprawę i dodać ją (przesianą przez małe sitko) do miski z mlekiem i nasionami chia
- Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
- Teraz czas na mango: obrane i pokrojone przełożyć do blendera i miksować na gładka masę
- Ponownie zamieszać mleko z nasionami chia
- Odczekać kilka godzin aż masa zgęstnieje i wykładać w naczyniu naprzemiennie z musem z mango
- Z wierzchu wszystko posypać prażonymi płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz