Kolorowe spaghetti 馃崫
- 100 g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy)
- 2 gar艣ci roszponki/szpinaku
- 6 suszonych pomidor贸w w oleju s艂onecznikowym
- 2 艂y偶ki kapar贸w
- szalotka
- z膮bek czosnku
- 2 艂y偶ki oliwek czarnych
- 2 艂y偶ki podpra偶onych pestek s艂onecznika
- p贸艂 cukinii
- gar艣膰 orzech贸w nerkowca
- 2 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
- 1 艂y偶ka m膮ki (u mnie z ciecierzycy)
Przygotowanie:
- Zalej gar艣膰 nerkowc贸w wrz膮c膮 wod膮 (oko艂o 5 艂y偶ek)
- Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu
- Na patelnie wlej olej s艂onecznikowy (ten z suszonych pomidor贸w), wrzu膰 szalotk臋 pokrojon膮 w kostk臋, pokrojony drobno czosnek. Po minucie dodaj cukini臋 pokrojon膮 w kostk臋 i sma偶 przez kolejne 3 minuty. Na samym ko艅cu dodaj pokrojone suszone pomidory, kapary oraz oliwki oraz pestki s艂onecznika. Na patelnie wrzu膰 ugotowany makaron i odstaw wszystko z ognia.
- Do blendera wrzu膰 orzechy nerkowca wraz z m膮k膮 i p艂atkami dro偶d偶owymi. Blenduj tak d艂ugo, aby powsta艂a g臋sta masa. Przelej do rondelka i zagotuj ci膮gle mieszaj膮c.
- Na talerz wy艂贸偶 roszponk臋, na to po艂贸偶 makaron wraz z sosem a na wierzch wy艂贸偶 g臋sty, "serowy" sos.
- Smacznego! :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz