Kolorowe spaghetti 馃崫





 Sk艂adniki:


  • 100 g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy)
  • 2 gar艣ci roszponki/szpinaku
  • 6 suszonych pomidor贸w w oleju s艂onecznikowym
  • 2 艂y偶ki kapar贸w
  • szalotka
  • z膮bek czosnku
  • 2 艂y偶ki oliwek czarnych
  • 2 艂y偶ki podpra偶onych pestek s艂onecznika 
  • p贸艂 cukinii

  • gar艣膰 orzech贸w nerkowca
  • 2 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
  • 1 艂y偶ka m膮ki (u mnie z ciecierzycy)




Przygotowanie:


  1. Zalej gar艣膰 nerkowc贸w wrz膮c膮 wod膮 (oko艂o 5 艂y偶ek)
  2. Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu
  3. Na patelnie wlej olej s艂onecznikowy (ten z suszonych pomidor贸w), wrzu膰 szalotk臋 pokrojon膮 w kostk臋, pokrojony drobno czosnek. Po minucie dodaj cukini臋 pokrojon膮 w kostk臋 i sma偶 przez kolejne 3 minuty. Na samym ko艅cu dodaj pokrojone suszone pomidory, kapary oraz oliwki oraz pestki s艂onecznika. Na patelnie wrzu膰 ugotowany makaron i odstaw wszystko z ognia.
  4. Do blendera wrzu膰 orzechy nerkowca wraz z m膮k膮 i p艂atkami dro偶d偶owymi. Blenduj tak d艂ugo, aby powsta艂a g臋sta masa. Przelej do rondelka i zagotuj ci膮gle mieszaj膮c.
  5. Na talerz wy艂贸偶 roszponk臋, na to po艂贸偶 makaron wraz z sosem a na wierzch wy艂贸偶 g臋sty, "serowy" sos.
  6. Smacznego! :)








Komentarze

Popularne posty