Tofurnik truskawkowy 馃嵃馃崜
Sk艂ad:
- 450 g tofu
- puszka mleka kokosowego
- laska wanilii (lub 艂y偶ka ekstraktu)
- 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- 2 cytryny (sok + sk贸rka otarta z jednej)
- p贸艂 szklanki syropu z agawy
- p贸艂 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta soli
- na sp贸d: 200 g wega艅skich herbatnik贸w + 4 艂y偶ki roztopionego oleju kokosowego
- na g贸r臋: 450 g truskawek (u mnie mro偶one) + 2 艂y偶eczki agaru + 4 艂y偶ki syropu z agawy lub innego s艂odzika
Przygotowanie:
- Rozdrobnij ciasteczka z olejem kokosowym w blenderze, wy艂贸偶 tym dno formy i wstaw do lod贸wki do zastygni臋cia
- Po艂膮cz ze sob膮 ostudzon膮, ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮, z sokiem z dw贸ch cytryn i sk贸rk膮 otart膮 z jednej, dodaj ekstrakt waniliowy, tofu, szczypt臋 soli, syrop z agawy i m膮k臋 ziemniaczan膮. Zblenduj wszystko powoli dodaj膮c mleko kokosowe. Gotow膮 mas臋 wylej na zmro偶ony sp贸d i piecz w 180 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejsz temperatur臋 do 120 stopni i piecz kolejne 45 minut. Po upieczeniu ostud藕
- W czasie pieczenia podgrzej truskawki w garnku, zblenduj je na jednolit膮 mas臋 i dodaj agar oraz syrop z agawy. Po przestudzeniu wszystkiego polej tofurnik truskawkow膮 polew膮 i ponownie wstaw do lod贸wki (najlepiej na noc).
Komentarze
Prze艣lij komentarz