Makaron sojowy z sosem z nerkowców

      


 
  Składniki:


  • 50 g makaronu sojowego
  • marchewka
  • pół papryki
  • garść szpinaku
  • jedna łodyga selera naciowego
  • pół małego pora
  • 2 łyżki sezamu (u mnie czarny)
  • orzechy ziemne, kiełki i dymka do posypania
  • składniki na sos: garść nerkowców i garść orzechów ziemnych, pół szklanki mleka roślinnego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, imbir (ok. 3 cm), 2 łyżki octu ryżowego, sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie: sos sriracha.





Przygotowanie:

  1. Namocz makaron we wrzątku i szybko przelej go zimną wodą
  2. Przygotuj sos: wrzuć wszystkie składniki i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Pokrój wszystkie warzywa
  4. Na patelnie wlej sos, dodaj sezam oraz makaron z warzywami. Wymieszaj i chwilę podsmaż.
  5. Na talerz połóż liście szpinaku i wyłóż makaron z sosem i warzywami 
  6. Z wierzchu posyp wszystko orzechami, kiełkami i dymką
  7. Smacznego! :)





Komentarze

Popularne posty