Makaron sojowy z sosem z nerkowców
Składniki:
- 50 g makaronu sojowego
- marchewka
- pół papryki
- garść szpinaku
- jedna łodyga selera naciowego
- pół małego pora
- 2 łyżki sezamu (u mnie czarny)
- orzechy ziemne, kiełki i dymka do posypania
- składniki na sos: garść nerkowców i garść orzechów ziemnych, pół szklanki mleka roślinnego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, imbir (ok. 3 cm), 2 łyżki octu ryżowego, sok z połowy cytryny
- opcjonalnie: sos sriracha.
Przygotowanie:
- Namocz makaron we wrzątku i szybko przelej go zimną wodą
- Przygotuj sos: wrzuć wszystkie składniki i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Pokrój wszystkie warzywa
- Na patelnie wlej sos, dodaj sezam oraz makaron z warzywami. Wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Na talerz połóż liście szpinaku i wyłóż makaron z sosem i warzywami
- Z wierzchu posyp wszystko orzechami, kiełkami i dymką
- Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz