Indie na talerzu 🍚🌶
- 100 g ryżu jaśminowego
- 400 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego
- 200 g fasolki mamut (może być też cukinia lub groszek/groszek cukrowy)
- 180 g tofu (1 kostka)
- 150-200 ml mleka kokosowego
- kawałek pora
- 2 łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy)
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- mały kawałek startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki garam masala (tak naprawdę ilość według uznania, ponieważ przyprawa doda też ostrości całemu daniu)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżka kurkumy
- opcjonalnie: szczypta czarnuszki, kolendra, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
- Nastaw wodę na ryż i gotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- Przygotuj marynatę do tofu: połącz sos sojowy z syropem z agawy, startym czosnkiem i imbirem mąką,wcześniej uprażonym sezamem i 2 łyżkami przyprawy garam masala. Dodaj odrobinę wrzątku i wszystko razem wymieszaj. Tofu pokrój w kostkę i połącz z marynatą.
- Odstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie pokrój pora w półksiężyce, a fasolę mamut na 3-4 cm kawałki.
- Na oleju kokosowym podsmaż pora, dodaj tofu i smaż na złoto, następnie dodaj fasolę mamut i zalej wszystko przecierem pomidorowym. Dodaj kurkumę, sól, garam masala.
- Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
- Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem, posypanym czarnuszką i z orzechami nerkowca.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz