Indie na talerzu 🍚🌶



  Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego 
  • 400 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego
  • 200 g fasolki mamut (może być też cukinia lub groszek/groszek cukrowy)
  • 180 g tofu (1 kostka)
  • 150-200 ml mleka kokosowego
  • kawałek pora
  • 2 łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • mały kawałek startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki garam masala (tak naprawdę ilość według uznania, ponieważ przyprawa doda też ostrości całemu daniu)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżka kurkumy
  • opcjonalnie: szczypta czarnuszki, kolendra, orzechy nerkowca

 Przygotowanie:

  1. Nastaw wodę na ryż i gotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
  2. Przygotuj marynatę do tofu: połącz sos sojowy z syropem z agawy, startym czosnkiem i imbirem mąką,wcześniej uprażonym sezamem i 2 łyżkami przyprawy garam masala. Dodaj odrobinę wrzątku i wszystko razem wymieszaj. Tofu pokrój w kostkę i połącz z marynatą.
  3. Odstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie pokrój pora w półksiężyce, a fasolę mamut na 3-4 cm kawałki. 
  4. Na oleju kokosowym podsmaż pora, dodaj tofu i smaż na złoto, następnie dodaj fasolę mamut i zalej wszystko przecierem pomidorowym. Dodaj kurkumę, sól, garam masala. 
  5. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. 
  6. Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem, posypanym czarnuszką i z orzechami nerkowca.
  7. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty