Chia pudding z lodami bananowymi 馃崒馃崷馃崼
Sk艂adniki:
- 1 1/4 szklanki mleka ro艣linnego (u mnie sojowe)
- 6-8 daktyli
- dwie 艂y偶ki kakao (u mnie surowe kakao)
- sk贸rka starta z jednej pomara艅czy
- gar艣膰 orzech贸w laskowych
- 1-2 mro偶one banany
- 艂y偶ka mas艂a orzechowego
- gar艣膰 orzech贸w ziemnych
- 艂y偶eczka syropu z agawy
- p艂atki kokosowe
- 5 艂y偶eczek nasion chia
Przygotowanie:
- Na pocz膮tku wlej do blendera szklank臋 mleka ro艣linnego, dodaj daktyle, orzechy laskowe, start膮 sk贸rk臋 z pomara艅czy oraz jedn膮 艂y偶k臋 kakao. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji mleka czekoladowego.
- Do s艂oiczka wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Dok艂adnie wymieszaj i wstaw do lod贸wki na noc (po oko艂o 30 minutach nale偶y jeszcze raz dobrze wymiesza膰 pudding).
- Przed samym jedzeniem przygotuj lody bananowe: do blendera wrzu膰 zamro偶one banany, dodaj mas艂o orzechowe, syrop z agawy, reszt臋 mleka ro艣linnego i 艂y偶k臋 kakao. Blenduj do uzyskania jednolitej, zmro偶onej masy. Na koniec dodaj gar艣膰 orzech贸w ziemnych i blenduj jeszcze 5 sekund, tak, aby w lodach znajdowa艂y si臋 ma艂e kawa艂ki chrupi膮cych orzech贸w.
- Wyjmij pudding z lod贸wki i na wierzch wy艂贸偶 lody. Posyp wszystko p艂atkami kokosowymi.. i smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz