Burgery z burak贸w 馃尠馃崝馃崯
Sk艂adniki na burgery:
- szklanka kaszy jaglanej
- p贸艂 szklanki: orzech贸w w艂oskich (posiekanych) i nasion s艂onecznika (upra偶one)
- 2 ma艂e buraki (upieczone w piekarniku, temperatura 200 C oko艂o 40 minut)
- 2 艂y偶ki siemienia lnianego
- 2 艂y偶ki dowolnej m膮ki (u mnie m膮ka z konopii)
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
- 3 艂y偶eczki musztardy dijon
- 3 艂y偶ki tymianku
- sok z po艂owy cytryny
- czerwona cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 3 艂y偶ki oleju
- p臋czek natki z pietruszki
- 艣wie偶o zmielony pieprz
Sk艂adniki na frytki:
- jeden ziemniak
- papryka ostra w proszku
- grubo ziarnista s贸l
- 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 艣wie偶y b膮d藕 suszony rozmaryn
Sk艂adniki na sa艂atk臋:
- gar艣膰 szpinaku
- p贸艂 ma艂ej cebuli czerwonej
- gar艣膰 kie艂k贸w (u mnie broku艂a)
- kawa艂ek og贸rka, papryki i pomidora
- 艂y偶ka sezamu
Sk艂adniki na sos z awokado:
- jedno dojrza艂e awokado
- 5 艂y偶ek mleka ro艣linnego nies艂odzonego (u mnie sojowe)
- sok z po艂owy cytryny
- 艂y偶ka oliwy z oliwek
- jeden z膮bek czosnku
- kilka kropel tabasco
- 艣wie偶a kolendra
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 C.
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj ugotowan膮 i przestudzon膮 kasz臋 jaglan膮
- Posiekaj drobno cebul臋 i natk臋 pietruszki i zetrzyj z膮bki czosnku.
- Dodaj reszt臋 sk艂adnik贸w i wszystko dok艂adnie wymieszaj w du偶ej misce.
- formuj burgery i wy艂贸偶 na papierze do pieczenia.
- Ziemniaka umyj i pokr贸j w dowolny kszta艂t. W misce wymieszaj ziemniaki z przyprawami oraz olw膮 z oliwek.
- Po艂贸偶 frytki obok burger贸w i piecz wszystko oko艂o 40 minut.
- W tym czasie przygotuj sos i sa艂atk臋.
- Do ma艂ej miseczki wrzu膰 szpinak, pokrojon膮 cebul臋, papryk臋, og贸rka i pomidora
- Dodaj sezam i troch臋 kie艂k贸w.
- Teraz czas na sos: do mo藕dzierza lub ma艂ej miseczki wrzu膰 awokado, wlej sok z cytryny, starty czosnek i wszystkie przyprawy. Utrzyj
- Do gotowej masy dodaj mleko i wszystko dok艂adnie wymieszaj
- Zosta艂o jedynie wy艂o偶y膰 wszystko na talerz i zje艣膰 :)
- Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz