Placuszki z jabłkami

Jak tylko spróbowałam tych (słynnych już) deserków z biedronki, pomyślałam, że idealnie sprawdziłyby się jako dodatek do pankejków, czy naleśników. Więc zrobiłam takie placuszki z jabłkami i jak zawsze (prawie :D) się nie zawiodłam.





Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jabłko 
  • 1/2 szklanki mleka sojowego 
  • łyżka ekstraktu z wanilli
  • 4 łyżki erytrolu (jeśli dajecie ksylitol czy zwykły cukier pamiętajcie, aby dodać go mniej. Erytrol jest dużo mniej słodki!)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • dodatkowo: deserek wiśniowy z lidla (ale możecie też zrobić waniliowy serek z tofu i zjadać z wiśniowym dżemem), pokrojone suszone śliwki, podprażone i posiekane migdały, wiórki kokosowe, morwa biała
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. Jabłko pokrój na małą kosteczkę
  2. Do miski z jabłkiem dodaj mleko sojowe, mąkę, ekstrakt z wanilii, erytrol oraz siemię lniane i dokładnie wymieszaj trzepaczką
  3. Odstaw na 10-15 min
  4. Smaż na oleju rzepakowym
  5. Podawaj z wybranymi dodatkami

Komentarze

Popularne posty