Placuszki z jabłkami
Jak tylko spróbowałam tych (słynnych już) deserków z biedronki, pomyślałam, że idealnie sprawdziłyby się jako dodatek do pankejków, czy naleśników. Więc zrobiłam takie placuszki z jabłkami i jak zawsze (prawie :D) się nie zawiodłam.
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- łyżka ekstraktu z wanilli
- 4 łyżki erytrolu (jeśli dajecie ksylitol czy zwykły cukier pamiętajcie, aby dodać go mniej. Erytrol jest dużo mniej słodki!)
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- dodatkowo: deserek wiśniowy z lidla (ale możecie też zrobić waniliowy serek z tofu i zjadać z wiśniowym dżemem), pokrojone suszone śliwki, podprażone i posiekane migdały, wiórki kokosowe, morwa biała
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłko pokrój na małą kosteczkę
- Do miski z jabłkiem dodaj mleko sojowe, mąkę, ekstrakt z wanilii, erytrol oraz siemię lniane i dokładnie wymieszaj trzepaczką
- Odstaw na 10-15 min
- Smaż na oleju rzepakowym
- Podawaj z wybranymi dodatkami
Komentarze
Prześlij komentarz