Makaron ryżowy z chrupiącymi boczniakami 🍄 /GF/
Lubicie grzyby? Ostatnio moje ulubione to zdecydowanie boczniaki! Robię z nich gulasze, makarony, piekę je w przyprawach i jem w burgerze albo marynuje i smażę w panierce!
Dzisiaj makaron ryżowy w azjatyckim stylu z chrupiącymi boczniakami - praktycznie bez dodatków, lubię, gdy w tym makaronie to właśnie boczniak jest wyraźnie wyczuwalny. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało 🤔
Składniki (2 porcje):
- 200g boczniaków
- 100g makaronu ryżowego
- pół szklanki mrożonego groszku
- 5-6 łyżek twardej części mleczka kokosowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy
- sok z połowy limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki jasnego sosu tamari /GF/ lub sojowego
- opcjonalnie: 2 łyżki wody
- garść podprażonych orzechów nerkowca
- dowolne kiełki, świeża kolendra i szczypiorek
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron moczymy w zimnej wodzie
- W tym czasie przygotujemy sos - do blendera wrzucamy mleczko kokosowe, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop klonowy/z agawy, sok z limonki/cytryny, posiekaną papryczkę chilli, sos tamari/sojowy, szalotka . Wszystko dokładnie blendujemy i gdyby sos okazał się za gęsty dodajemy 2 łyżki wody
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy boczniaki (mniejsze zostawiamy w całości a większe możemy przekroić na pół) i smażymy do momentu, aż będą chrupiące i złote.
- Boczniaki zdejmujemy z patelni i na patelnię dodajemy przygotowany wcześniej sos
- Do sosu dodajemy mrożony groszek i dajemy mu się ugotować przez 5 minut (polewaj wodą w w razie potrzeby)
- Kiedy groszek będzie już ugotowany dodajemy namoczony, odcedzony makaron ryżowy i mieszamy tak, aby cały makaron był pokryty sosem
- Czekamy chwilę aż makaron "dojdzie", w razie konieczności dodajemy powoli wodę
- Na koniec dodajemy boczniaki i dokładnie mieszamy
- Makaron z boczniakami nakładamy na talerze, posypujemy orzechami nerkowca, kiełkami, kolendrą i szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz