Makaron ryżowy z chrupiącymi boczniakami 🍄 /GF/

Lubicie grzyby? Ostatnio moje ulubione to zdecydowanie boczniaki! Robię z nich gulasze, makarony, piekę je w przyprawach i jem w burgerze albo marynuje i smażę w panierce!
Dzisiaj makaron ryżowy w azjatyckim stylu z chrupiącymi boczniakami - praktycznie bez dodatków, lubię, gdy w tym makaronie to właśnie boczniak jest wyraźnie wyczuwalny. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało 🤔





















Składniki (2 porcje):
  • 200g boczniaków
  • 100g makaronu ryżowego
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 5-6 łyżek twardej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu tamari /GF/ lub sojowego
  • opcjonalnie: 2 łyżki wody
  • garść podprażonych orzechów nerkowca
  • dowolne kiełki, świeża kolendra i szczypiorek
  • olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
  • Makaron moczymy w zimnej wodzie
  • W tym czasie przygotujemy sos - do blendera wrzucamy mleczko kokosowe, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop klonowy/z agawy, sok z limonki/cytryny, posiekaną papryczkę chilli, sos tamari/sojowy, szalotka . Wszystko dokładnie blendujemy i gdyby sos okazał się za gęsty dodajemy 2 łyżki wody
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy boczniaki (mniejsze zostawiamy w całości a większe możemy przekroić na pół) i smażymy do momentu, aż będą chrupiące i złote.
  • Boczniaki zdejmujemy z patelni i na patelnię dodajemy przygotowany wcześniej sos
  • Do sosu dodajemy mrożony groszek i dajemy mu się ugotować przez 5 minut (polewaj wodą w w razie potrzeby)
  • Kiedy groszek będzie już ugotowany dodajemy namoczony, odcedzony makaron ryżowy i mieszamy tak, aby cały makaron był pokryty sosem
  • Czekamy chwilę aż makaron "dojdzie", w razie konieczności dodajemy powoli wodę
  • Na koniec dodajemy boczniaki i dokładnie mieszamy
  • Makaron z boczniakami nakładamy na talerze, posypujemy orzechami nerkowca, kiełkami, kolendrą i szczypiorkiem

Komentarze

Popularne posty