Kotlety mielone z białej fasoli /GF/

Uff, w końcu zabrałam się za zrobienie wege mielonego i wyszedł przepyszny! Dodatkowo nie ma w nim dodatku mąki! :) Ostatnio chodził za mną taki kotlecik, chciałam zjeść go z własną, kiszoną kapustą i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i powiem Wam, że warto było poczekać i narobić sobie smaka! 



Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli jaś
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego /tamari w wersji GF/
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki (posiekanej)
  • zamiennik jajka: 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego z 2 łyżkami wody (odstaw na kilka minut)
  • 4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Fasolę, posiekane suszone pomidory, słonecznik, olej, sos sojowy, czosnek, majeranek, posiekana natkę pietruszki, oraz przygotowany wcześniej zamiennik jajka umieść w wysokim naczyniu i zblenduj ręcznym blenderem na jednolitą masę
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  3. Cebulę pokrój w malutką kosteczkę i dodaj do masy
  4. Tak przygotowaną masę ugnieć dokładnie ręką
  5. Smaż na patelni grillowej (może być też zwykła) z dodatkiem oleju rzepakowego
  6. Tak przygotowane kotlety możesz podać z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem lub z buraczkami i kaszą gryczaną

Komentarze

Popularne posty