Kotlety mielone z białej fasoli /GF/
Uff, w końcu zabrałam się za zrobienie wege mielonego i wyszedł przepyszny! Dodatkowo nie ma w nim dodatku mąki! :) Ostatnio chodził za mną taki kotlecik, chciałam zjeść go z własną, kiszoną kapustą i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i powiem Wam, że warto było poczekać i narobić sobie smaka!

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli jaś
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego /tamari w wersji GF/
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka pietruszki (posiekanej)
- zamiennik jajka: 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego z 2 łyżkami wody (odstaw na kilka minut)
- 4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Fasolę, posiekane suszone pomidory, słonecznik, olej, sos sojowy, czosnek, majeranek, posiekana natkę pietruszki, oraz przygotowany wcześniej zamiennik jajka umieść w wysokim naczyniu i zblenduj ręcznym blenderem na jednolitą masę
- Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Cebulę pokrój w malutką kosteczkę i dodaj do masy
- Tak przygotowaną masę ugnieć dokładnie ręką
- Smaż na patelni grillowej (może być też zwykła) z dodatkiem oleju rzepakowego
- Tak przygotowane kotlety możesz podać z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem lub z buraczkami i kaszą gryczaną
Komentarze
Prześlij komentarz