Indyjskie curry z batat贸w 馃崰

Nie macie pomys艂u na sobotni obiad? Ju偶 lec臋 z pomoc膮!
Bataty, czyli s艂odkie ziemniaki. Pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych przewy偶szaj膮 zwyk艂e ziemniaki na g艂ow臋. Do tego zdrowe bia艂ko w postaci ciecierzycy, a wszystko sk膮pane w pomidorowo-kokosowym curry ☺️

Sk艂adniki:

  • 1 du偶y batat
  • p贸艂 puszki ciecierzycy
  • du偶a cukinia
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 艂y偶ki mleczka kokosowego lub w wersji light nies艂odzone mleko sojowe
  • 3 cm imbiru
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chilli (je偶eli lubicie mniej ostre, mo偶ecie da膰 p贸艂 lub pomin膮膰, poniewa偶 sama przyprawa garam masala jest lekko ostra)
  • z膮bek czosnku
  • 艂y偶ka przyprawy garam masala
  • dodatkowo: szczypiorek, podpra偶one nerkowce oraz sezam
  • olej kokosowy do sma偶enia
  • roszponka























Przygotowanie:

  1. Batata podsma偶amy bez t艂uszczu na patelni do momentu a偶 zbr膮zowieje z obu stron i 艣ci膮gamy go na bok
  2. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋, posiekany imbir oraz chilli je偶eli u偶ywamy
  3. Po 2 minutach dodajemy przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz garam masala. 
  4. Dok艂adnie mieszamy i zalewamy passat膮 pomidorow膮 oraz dodajemy p贸艂 szklanki wody (w trakcie gotowania woda odparuje)
  5. Dodajemy batata i przykrywamy garnek pokrywk膮
  6. Po oko艂o 15 min batat powinien by膰 ju偶 mi臋kki, wtedy dodajemy ciecierzyc臋 i mleko kokosowe (ewentualnie sojowe - wtedy dodaj go wi臋cej, poniewa偶 nie jest ono tak g臋ste) i przykrywamy jeszcze na 5 minut
  7. W tym czasie usma偶 na oleju kokosowym grubsze p贸艂-plasterki cukinii
  8. Pokr贸j szczypiorek, mo偶esz te偶 lekko przesieka膰 nerkowce
  9. Na g艂臋boki talerz wy艂贸偶 curry, posyp je szczypiorkiem i orzechami
  10. Obok po艂贸偶 cukini臋 i posyp j膮 sezamem
  11. Mo偶esz podawa膰 wszystko z roszponk膮

Komentarze

Popularne posty