Pasta z pieczonego bakłażana 🍆🇬🇪

Jedną z przełomowych decyzji 2017 roku było założenie tego bloga, a gruzińskie przepisy zdecydowanie cieszyły się największą popularnością. Z tej okazji, na nowy rok - pyszny i prosty gruziński przepis na pastę z pieczonego bakłażana!


Życzę Wam dużo wspaniałości w tym i w każdym kolejnym roku! 😍






































Składniki:

  • 2 bakłażany
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 łyżki nasion kolendry
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • granat, kolendra

Przygotowanie:

  1. Bakłażana upiecz w temp 280 stopni przez około 20 min (tak aby skórka stała się wręcz czarną skorupką)
  2. Pozostaw bakłażany do ostygnięcia (najlepiej przez noc)
  3. Zdejmij całą skórkę i pokrój bakłażana w drobną kostkę
  4. W moździerzu rozgnieć uprażone wcześniej orzechy włoskie z kolendrą i dodaj je do bakłażana
  5. Następnie w tym samym moździerzu rozgnieć czosnek z solą
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju słonecznikowym (na jednej łyżce)
  7. Chilli pokrój w drobną kosteczkę
  8. Wszystkie przygotowane składniki wraz z olejem słonecznikowym dodaj do bakłażana i dokładnie wymieszaj 
  9. Podawaj ze świeżym granatem i kolendrą




Komentarze

Popularne posty