Pasta z pieczonego bakłażana 🍆🇬🇪
Jedną z przełomowych decyzji 2017 roku było założenie tego bloga, a gruzińskie przepisy zdecydowanie cieszyły się największą popularnością. Z tej okazji, na nowy rok - pyszny i prosty gruziński przepis na pastę z pieczonego bakłażana!
Życzę Wam dużo wspaniałości w tym i w każdym kolejnym roku! 😍
Składniki:
- 2 bakłażany
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3/4 łyżki nasion kolendry
- 0,5 łyżki papryki słodkiej
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1,5 czerwonej cebuli
- olej słonecznikowy - 3 łyżki
- papryczka chilli
- sól, pieprz
- granat, kolendra
Przygotowanie:
- Bakłażana upiecz w temp 280 stopni przez około 20 min (tak aby skórka stała się wręcz czarną skorupką)
- Pozostaw bakłażany do ostygnięcia (najlepiej przez noc)
- Zdejmij całą skórkę i pokrój bakłażana w drobną kostkę
- W moździerzu rozgnieć uprażone wcześniej orzechy włoskie z kolendrą i dodaj je do bakłażana
- Następnie w tym samym moździerzu rozgnieć czosnek z solą
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju słonecznikowym (na jednej łyżce)
- Chilli pokrój w drobną kosteczkę
- Wszystkie przygotowane składniki wraz z olejem słonecznikowym dodaj do bakłażana i dokładnie wymieszaj
- Podawaj ze świeżym granatem i kolendrą
Komentarze
Prześlij komentarz